Lleixes interminables per acollir totes les novetats del sector editorial català. Amb força activitat i esperances ha arrencat l'edició número 34 de la Setmana del Llibre en Català. Si la tendència no canvia, aquesta ha de ser l'edició en la qual la Setmana ensenyarà múscul. L'oferta de llibres en català serà la més amplia de la història, d'això se n'ocuparan les 150 casetes de les 133 editorials i les 15 llibreries que omplen els voltants de la Catedral. Tot plegat suposa un increment del 28 per cent respecte a l'any passat. JOAN SALA, president de la Setmana del Llibre en Català "Bé, vam dir que la de l'any passat era la de consolidació, doncs aquesta és la primera després de la consolidació. Hem crescut altra vegada, un 28 % en nombre d'expositors. Jo penso que ja no es pot créixer més perquè no hi ha més gent en el país que publiqui en català per venir a exposar aquí. Hi som tots." I per acompanyar aquestes xifres de rècord a la Setmana del Llibre li han fet un rentat de cara, aquests tendals de colors i un itinerari més fàcil de seguir fan que fins i tot amb un sol de justícia tafanejar les novetats editorials sigui un exercici gratificant. No tot són bones notícies en la festa del món editorial. La literatura juvenil segueix sent l'assignatura pendent, l'any passat les vendes van baixar en un 3 %. VÍCTOR SUNYOL, editorial Café Central "Penso que una raó fonamental és que els mestres, que no entenen de literatura ni els interessa, fan llegir llibres més en funció de la temàtica que de la literatura, el nano es pensa que allò és literatura i plega de llegir." LAURA HUERGA, editorial Raig Verd "I potser una de les motivacions seria apropar els joves a les llibreries, a les biblioteques, intentar transmetre la nostra passió." No serà aquest any i potser tampoc el que ve, però una de les ambicions de la Setmana del Llibre en Català es convertir-se en una "fira del llibre" amb capacitat per atreure més professionals del sector.

La Setmana del Llibre en Català és enguany més gran que mai. Ocupa tota l’avinguda de la Catedral i ha estrenat uns tendals de colors perquè, fins i tot amb un sol de justícia, tafanejar les novetats editorials sigui un exercici gratificant. Hi ha 150 casetes, 133 d’editorials i 15 de llibreries. Això és el 28 % més que l’any passat. “Ja no es pot créixer més perquè hi som tots: no hi ha més gent en el país que publiqui en català per venir a exposar aquí”, explica orgullós Joan Sala, president de la Setmana. Segons els organitzadors, l’edició de l’any passat va ser la de la consolidació de la Setmana del Llibre en Català i aquesta és “la primera després de la consolidació”. No serà aquest any i potser tampoc el que ve, però una de les ambicions de la Setmana del Llibre en Català es convertir-se en una “fira del llibre” amb capacitat per atreure més professionals del sector. També es vol descentralitzar per dur-la a altres punts de la ciutat i, amb edicions específiques, a altres ciutats.

La literatura infantil, assignatura pendent

De moment, el repte és superar els 304.000 euros de facturació a què es va arribar l’any passat venent llibres durant aquests nou dies. Tenint en compte l’increment del nombre d’expositors, tot apunta que s’aconseguirà. Tanmateix, l’assignatura pendent segueix sent la literatura juvenil. En aquest apartat, l’any passat les vendes van baixar un 3 %. Per això, els editors demanen la col·laboració de les escoles per apropar els joves a les biblioteques i també a les llibreries. “Els mestres, que no entenen de literatura ni els interessa, fan llegir llibres més en funció de la temàtica que de la literatura, el nano es pensa que allò és literatura i plega de llegir”, diu Víctor Sunyol, de l’editorial Café Central. Des de l’editorial Raig Verd, la Lara Huerga vol motivar els joves per “intentar transmetre la nostra passió” i que la literatura en català pugui seguir creixent durant els propers anys, no només en nombre de llibres i autors, sinó també de lectors.

Amb aquest desig s’ha inaugurat aquest vespre la 34a Setmana del Llibre. L’acte ha consistit en un espectacle de teatre titulat ‘Paraules d’amor’, presentat per Txe Arana i dirigit per Joan Ollé. Hi han assistit l’alcaldessa, Ada Colau, i l’exalcalde, Xavier Trias; la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i el conseller de Cultura, Santi Vila, entre altres autoritats. Ha estat la primera activitat important d’un programa que n’ofereix més de 250 fins diumenge 11.

A més de 170 autors signant llibres o participant en converses obertes amb el públic, també n’hi trobareu alguns que fan rutes pels escenaris barcelonins dels seus llibres. Per exemple, el mosso d’esquadra Xavier Álvarez Llaberia, que enguany ha publicat el “thriller” ‘No abandonis quan el rastre és calent’, ofereix un itinerari per “La cara més fosca de Barcelona”. I els bloguers autors de “La Barcelona d’Hermes” recorreran algunes de les representacions d’aquest déu a la ciutat. Enguany la novetat és que algunes d’aquestes rutes es faran amb un autobús, per poder abastar diversos punts de la ciutat.