El dimecres 24 d’agost es va produir un terratrèmol de sis graus a l’escala de Richter a Itàlia. 283 persones hi van morir i moltes d’elles eren ciutadans de la població d’Amatrice.  Per aquest motiu, 18 restaurants italians de Barcelona ofereixen aquests dies especialitats rurals pròpies de la regió de Laci (Lazio) i destinen dos euros de cadascun d’aquests plat a ajudar la població amatriciana. La campanya s’allargarà tres mesos i un cop s’acabi tots els diners recollits s’ingressaran al compte corrent de la Creu Roja italiana.

L’impulsora d’aquesta iniciativa és la Camera Italiana Barcelona. En un primer moment s’hi van sumar 18 restaurants barcelonins certificats amb el segell Ospitalità Italiana: Le Cucine Mandarosso, Piazze d’Italia, Massimo, Tramonti 1980, Da Paolo, La Locanda di nonna Flo, Buon Appetito, Gusto Ristorante Pizzeria, Margherita, La Bruschetta, Pizzeria Sale e Pepe, Meraviglioso, BelleBuon, Buongiorno, Piazza Grande, Via dei Mille, OBE i Miti di Palama. Ara, però, la llista ja s’ha començat a ampliar a la resta de restaurants italians de la ciutat i aviat podrien arribar a ser un centenar.

Barcelona no és l’única ciutat que participa en aquesta iniciativa, al contrari, ja hi ha més de 700 restaurants de tot el món que s’hi han adherit, molts en resposta a la crida que va fer fa uns dies Carlo Petrini, el fundador del moviment Slow Food.