Aquesta és la Cèlia, una figura del carrer de Galileu que van robar durant la festa major i que un veí va trobar sana i estàlvia. Ara, la comissió de festes la subhastarà per fer una donació a una entitat de dones maltractades. LAURA TAMAYO, presidenta de la Comissió de Festes del Carrer de Galileu "Va sortir la idea de fer una subhasta. Primer vam dir: per treure diners per a nosaltres. I vam pensar: per què no fem alguna cosa que estigui relacionat amb el "No és no", o sigui, les dones maltractades..." No són els únics que s'ho plantegen. Al carrer d'Alcolea de Baix, en lloc de desfer-se dels guarniments com cada any, intentaran subhastar-los i donar els diners a una bona causa. ALÍCIA MIR, presidenta de la Comissió de Festes d'Alcolea de Baix "Ens estem plantejant portar-ne una a l'Hospital Sant Joan de Déu, per als nens, i després plantegem l'opció de subhastar-les." Segueixen l'exemple dels veïns del carrer de la Fraternitat, a Gràcia, que a través d'Internet venen el seient de 'Joc de trons'. Tot i que encara no tenen cap oferta. Altres, en canvi, prefereixen reciclar la decoració per a l'any vinent, donar-la a escoles del barri i, si no, regalar-la a tothom qui la vulgui. MARIA PILAR SOLÀ, membre de la Comissió de Festes del Carrer de Finlàndia "Estàvem aquí a la comissió, va passar una senyora i ens va preguntar: 'què en feu d'això que teniu penjat?'. Doncs demà va tot a fora. I diu: 'no me'n podríeu guardar uns quants per guarnir la meva terrassa?' Perfectament, pot vindre quan vulgui." És per això que des de les comissions demanen que la gent respecti els guarniments i no se'ls emporti durant les festes. Aquest any hi ha hagut diversos robatoris i, fins i tot, alguns carrers s'han vist obligats a guardar les figures durant la nit. Per als veïns, però, aquesta no és la millor solució i reclamen més civisme perquè la decoració pugui lluir durant i després de les festes.

La Cèlia, que els veïns del carrer de Galileu volen subhastar, està a punt de convertir-se alhora en símbol de la lluita contra la violència masclista i contra el vandalisme envers els guarniments. La figura va desaparèixer la nit de dilluns, el segon dia de festa major, però un veí va aconseguir trobar-la sana i estàlvia. Així que dos dies després tornava a formar part del decorat de ‘Monstruos SA’. Ara els veïns volen subhastar-la i donar els diners que en treguin a alguna entitat d’ajuda a dones maltractades, seguint la campanya de respecte envers les dones “No és no”, a la qual s’ha adherit enguany la Festa Major de Sants.

Al carrer d’Alcolea de Baix també es plantegen donar una bona fi als seus ninots “adorables”. Han pensat a portar-ne algun a l’Hospital de Sant Joan de Déu i subhastar-ne la resta, també amb finalitats benèfiques.

Enguany els pioners a posar a subhasta les figures més destacades dels seus guarniments va ser la Comissió de Festes del Carrer de la Fraternitat de Dalt, a la Vila de Gràcia. L’anunci del seu seient de ‘Jocs de trons’ fa dies que està penjat al web Ebay, amb un preu de sortida de 200 euros, però fins ara no han rebut cap oferta i aquests veïns estan ara una mica desanimats. Si aquest dilluns ningú participa en la subhasta, el Tron de Ferro es destruirà.

Altres figures dels carrers de Sants, en canvi, seran reciclades per a l’any vinent, donades a escoles del barri o, fins i tot, engalanaran les cases de veïns que les han demanat. Després que aquest any s’hi hagin produït diversos robatoris, des de les comissions tornen a fer una crida perquè la gent respecti els guarniments i no se’ls emporti durant les festes. El carrer de l’Alcolea de Baix ha arribat a tancar al local les figures més petites. Alguns dels veïns asseguren que es deu a una falta de seguretat i reclamen més presència policial al barri durant les nits de festa major.