El procés de retirada de la simbologia franquista que perdura a Nou Barris ha avançat aquest estiu. El districte va contractar durant el mes de juliol sis parats, la majoria de llarga durada i pertanyents a l’Assemblea d’Aturades i Aturats de Nou Barris, per localitzar totes les plaques instal·lades a les façanes d’edificis d’habitatges. Es tracta de les imatges amb el jou i les fletxes de l’Instituto Nacional de la Vivienda, que en el seu moment es posaven sobre la porta dels blocs construïts amb l’ajuda d’aquest organisme.

El districte de Nou Barris considera que les referències franquistes a l’espai públic són “contràries a la democràcia, la llibertat i la solidaritat”, a més d’una “infracció moral” envers la memòria de les víctimes del feixisme i la repressió franquista. A més, la Llei de Memòria Històrica de 2007 obliga tant les administracions com els propietaris privats a retirar aquestes insígnies. Seguint les indicacions d’aquesta llei, l’Ajuntament de Barcelona informarà per carta les comunitats de propietaris afectades de la retirada de la placa i l’arranjament de l’espai on estava col·locada. En cas de no rebre’n resposta, el consistori se’n farà càrrec i tirarà endavant aquest procés. L’equip que ha detectat les 232 plaques també ha intentat identificar el president o gestor de cada comunitat per poder enviar-li aquesta carta.

Aquesta acció forma part de les iniciatives del govern de Nou Barris per recuperar la memòria democràtica del districte. L’Ajuntament ja va retirar la inscripció franquista que hi havia al monument del Grup d’Habitatges Carlos Trias, nom del darrer cap provincial del Movimiento. Aquest mateix mes de juliol, l’antiga plaça de Llucmajor va estrenar les noves plaques que l’identifiquen com a plaça de la República. I al març, l’acte institucional d’homenatge a Salvador Puig Antich en el 42è aniversari del seu assassinat per la dictadura franquista va servir per inaugurar el monument dedicat a la seva memòria, a la plaça de les Roquetes, que duu el seu nom. Fins al 31 d’agost, es pot veure a la marquesina de la via Júlia l’exposició de fotografies de Kim Manresa sobre el Nou Barris de la dècada dels 70.