Concretament, els sis milions d’euros serviran per garantir el funcionament fins a 2021 de la unitat mixta formada per l’EMBL i el Centre de Regulació Genòmica, i per desenvolupar la subseu del laboratori europeu durant la seva fase inicial. El director general del centre, Iain W. Mattaj, ja va anunciar la intenció d’establir la subseu a Barcelona durant el desè aniversari del Parc de Recerca Biomèdica.

Segons ha explicat avui la vicepresidenta del Govern espanyol en funcions, Soraya Saéz de Santamaria, portar la subseu de l’EMBL a Barcelona és “una fita molt important per a la ciència espanyola”.

El Centre de Regulació Genòmica es va crear l’any 2000 i rep el suport de la Generalitat, la Universitat Pompeu Fabra, el Ministeri d’Economia i Competitivitat i de l’Obra Social “La Caixa”. D’altra banda, el Laboratori Europeu de Biologia Molecular és una infraestructura d’avantguarda en l’àmbit de la biologia molecular i cel·lular, que es va crear el 1974 amb la intenció de dotar Europa d’un centre públic d’investigació competitiu. Fins ara té seus a Alemanya (Hamburg i Heidelberg), França (Grenoble), Itàlia (Monterotondo) i el Regne Unit (Hinxton).