Els veïns d'aquest interior d'illa del Fort Pienc han tornat de vacances i s'han trobat un concessionari ja gairebé construït. Es tracta d'un projecte que ja abans havia portat polèmica perquè el solar està qualificat de zona verda. L'octubre de l'any passat, i arran de les queixes veïnals, l'Ajuntament va suspendre els treballs que s'hi estaven fent i va obrir un expedient sancionador a la promotora per no tenir llicència d'obres. Ara, però, el projecte, tal com l'ha tornat a presentar l'empresa, sí que s'ajusta a la legalitat urbanística. Ara bé, l'Ajuntament els ha advertit que aquesta àrea està considerada parc urbà dins el Pla General Metropolità de Barcelona, de manera que en un futur, més proper o més llunyà, saben que hauran de marxar. Mentrestant, el propietari pot fer aquests canvis a l'interior de la nau que es va construir fa 80 anys. A l'espai exterior, al davant del futur concessionari, l'Ajuntament ha acordat fer-hi un jardí i una zona de jocs infantils que estaran oberts a la ciutadania durant l'horari d'obertura de l'establiment. El que rebutgen totalment els veïns és que l'àrea per als nens estigui ubicada entre dos vials d'entrada i sortida de cotxes. JOAQUIM MALLÉN, president de l'AV Fort Pienc "Al nostre barri fan falta zones verdes, creiem que és un interior d'illa que l'hem reivindicat des de sempre com a zona verda i no entenem que els nens després del col·legi vinguin a jugar aquí en una zona plena de cotxes entrant i sortint." Esperen entendre millor la situació amb la reunió que tindran amb l'Ajuntament l'1 de setembre.

Els habitants dels pisos del voltant van alertar l’any passat a l’Associació de Veïns del Fort Pienc i al districte de l’Eixample que al solar que durant tants anys han vist abandonat i tancat per un mur s’havien començat a fer obres per instal·lar-hi alguna cosa. Sempre havien esperat que allà es fes un petit parc urbà, perquè el solar està qualificat de zona verda al Pla General Metropolità. Tanmateix, tant els terrenys com la nau que s’hi va construir fa més de 80 anys són de propietat privada.

Fa prop d’un any, després de les queixes dels veïns, tècnics del districte de l’Eixample van inspeccionar la finca i van veure que s’hi estaven fent obres a l’interior de la nau i tasques d’anivellament i neteja al solar, amb una primera obertura al mur que el separava de la vorera de la Gran Via. El propietari només havia comunicat a l’Ajuntament que volia fer obres menors a l’interior de la nau, cosa que no inclou aixecar-hi ni enderrocar envans. Tampoc res que afecti l’estructura o la imatge exterior de l’edifici. Com que aquestes obres s’estaven duent a terme sense la llicència corresponent, el districte va ordenar que s’aturessin. Els promotors no ho van fer i llavors l’Ajuntament les va precintar i els va obrir un expedient sancionador.

Per tirar les obres endavant, el promotor ha hagut de presentar un projecte a l’Ajuntament, que l’ha aprovat i ha atorgat la llicència a precari. És a dir, que, el dia que s’hi vulgui fer un veritable parc urbà, el concessionari de cotxes haurà de marxar sense cap indemnització. El consistori no s’oposa que l’antiga nau aculli un espai d’exposició, venda o dipòsit de vehicles, però diu que no hi pot haver un taller. En lloc d’això, la llicència preveu un “servei d’atenció al ciutadà amb recepció de vehicles per fer el seu diagnòstic amb petites actuacions de muntatge d’elements”. Tanmateix, els serveis d’Opel Masternou i Mazda Megamotor que el grup M-Automoció trasllada aquest dilluns a les noves instal·lacions inclouen els tallers de reparacions.

L’espai exterior s’habilitarà com a jardí amb jocs infantils, obert a tots els veïns durant l’horari d’obertura del concessionari, que estarà indicat a la tanca. L’Associació de Veïns del Fort Pienc no veu clar que els nens del barri puguin jugar tranquils en un espai travessat per dos vials d’accés i sortida de vehicles. “És un interior d’illa que l’hem reivindicat des de sempre com a zona verda i no entenem que els nens després del col·legi vinguin a jugar aquí en una zona plena de cotxes entrant i sortint”, explica Joaquim Mallén, el president de l’associació. Els veïns esperen entendre millor la situació amb la reunió que tindran amb l’Ajuntament l’1 de setembre.