Durant el 2015 es va gairebé doblar el nombre de joves de fins a 30 anys que treballen en règim de pràctiques a les empreses, tant els que ho fan en període de formació com els que ho fan quan s'incorporen "a posteriori" al món laboral. Concretament es va passar del 5,1 % dels contractes al 9,3 %. Una xifra que aquest any podria incrementar-se i que des de Comissions Obreres veuen com una situació anòmala. Argumenten que les empreses aprofiten aquest tipus de contractacions per estalviar-se els sou complet d'una contractació normal. ADRIÀ LABAZUY, CCOO "Aquesta situació és insostenible. No té cap sentit que els joves puguin estar fins els 35, 36 anys en una situació de precarietat acumulant pràctiques, contractes en pràctiques. Estem parlant que et pots passar 10 anys, 12 anys de la teva vida acumulant aquest tipus de contractes." Des del sindicat reclamen que es reguli aquesta modalitat contractual per evitar que augmenti encara més la precarització dels llocs de treball dels joves. Diuen que la situació ha empitjorat per l'alt índex d'atur juvenil, que a l'estat espanyol frega el 50 %, i que ha dut les administracions a subvencionar i, per tant incentivar, els contractes de pràctiques.

El sindicat CCOO assegura que en el darrer any els contractes en pràctiques han crescut exponencialment. L’any passat ja es van gairebé doblar el nombre de joves de fins a 30 anys que treballen en règim de pràctiques a les empreses. Concretament es va passar del 5,1 % al 9,3 %, una xifra que aquest any podria augmentar encara més.

CCOO qualifica aquest fet com una “situació anòmala” i argumenta que les empreses aprofiten aquest tipus de contractacions per estalviar-se el sou complet d’una contractació normal. L’índex d’atur juvenil a l’estat està al voltant del 50 % i per aquest motiu les administracions públiques subvencionen els contractes de pràctiques. Des del sindicat denuncien que aquest fet facilita l’augment de la precarització dels llocs de feina i que és una manera, diuen, de tenir mà d’obra barata o fins i tot sense cost.

Els coordinadors d’Acció Jove-Joves de CCOO de  Catalunya, Irene Ortiz i Adri Labazuy, han explicat que per aquests motius el sindicat  ha publicat una guia, anomenada ‘Aprenents becaris i treball precari’. Vol servir de punt d’informació per a joves i delegats sindicals sobre els drets laborals dels menors de 30 anys.