La propietària del London Bar, Eli Bertran, va morir ara fa tres mesos, i des d’aleshores el local no ha tornat a obrir portes. Bertran era néta del fundador del negoci, Josep Roca, que va fer una gran inversió per decorar l’establiment amb elements modernistes. I és aquesta qüestió una de les que més preocupa l’Associació Veïns i Comerciants del Carrer Nou de la Rambla. El president de l’entitat, Salvador Trajaola, explica que “com que es tracta d’un establiment catalogat, i no és l’únic al carrer, tenim molt d’interès a saber què passarà amb el London”.

Aquest establiment va viure un període daurat quan, després d’obrir, es va convertir en un punt de trobada per als artistes del circ, tot i que en els últims anys els clients més freqüents eren turistes. Eli Bertran va agafar les regnes del negoci el 1976 i el 2010 va tancar-lo durant un temps per fer-hi obres de millora.

Concurs de creditors per a la Cereria Codina

L’altre establiment emblemàtic que s’acomiada és la Cereria Codina, en marxa des de l’any 1825, quan Vicenç Marrugat va obrir el taller on es feien els ciris de forma artesana. En aquest cas, l’Associació d’Establiments Emblemàtics de Barcelona també ha mostrat preocupació pel futur de l’establiment. El secretari de l’entitat, Josep Maria Roig, es pregunta: “Què passarà amb l’establiment, el mobiliari i altres objectes que hi ha? És un comerç catalogat i centenari, i vull creure que es protegirà.”

La cereria va començar l’activitat amb la nissaga dels Codina, fabricants d’espelmes de Mataró, la que va donar renom al local durant tres generacions. Segons explica Roig, “l’augment del lloguer el 2014, després d’un canvi en el contracte, és l’origen d’aquesta situació”. De fet, segons apunta el diari digital Crónica Global, els responsables asseguren que el negoci és insostenible i han presentat un concurs de creditors per traspassar-lo. De moment, a l’aparador de la botiga, situada al número 2 del carrer del Bisbe, penja un cartell que anuncia que el local està tancat per vacances.