El carrer de l'Hospital, al mig del Raval, amaga un petit oasi: els Jardins de Rubió i Lluch. Havia estat el pati de l'antic hospital de la Santa Creu. Al costat de l'edifici gòtic, la zona arbrada proporciona ombra... i el so de l'aigua relaxa els sentits. Sembla fet a mida per gaudir del plaer de la lectura. Una parada de la Biblioteca de Catalunya ofereix un servei de préstec per a tothom qui ho vulgui. SANTIAGO GIACOMETTI, responsable de la parada "És per llegir aquí i també es pot fer intercanvi, oferim a estrangers o gent que just al moment no porta res, apuntem i confiem en la gent que un altre dia el torni, o vingui a portar una altra cosa." És el setè any del programa Llegim al jardí, una proposta per fomentar la lectura i compartir un dels racons amagats de Barcelona. Les taules instal·lades atreuen treballadors de la zona, estudiants, turistes... L'accés és lliure. "Moltes vegades vinc a descansar o meditar, i els llibres estan bé, perquè a vegades en trobes algun que està bé." "Em sembla esplèndid, una ciutat amb la gran tradició cultural com Barcelona em sembla idoni, i molt adequat, perfecte." "És difícil trobar espais de la cituat on no t'obliguin a consumir, on puguis estar tranquil, que sigui públic." Aquest servei està diponible de dilluns a divendres, fins a dos quarts de 8 del vespre. Hi serà fins l'11 de novembre.

Molts usuaris els defineixen com un oasi. Els Jardins de Rubió i Lluch queden amagats entre els carres del Carme i Hospital, i per entrar-hi cal travessar les portalades. Però un cop dins, la vegetació, la font i l’edifici gòtic de l’antic hospital es converteixen en un espai de descans. I durant uns mesos a l’any, també, de lectura.

L’Ajuntament i la Biblioteca de Catalunya organitzen de març a novembre l’activitat “Llegim al jardí”. Es tracta d’un servei de préstec de llibres, diaris i intercanvi en una parada situada als mateixos jardins. Hi ha una desena de taules distribuïdes sota l’ombra dels arbres en què els lectors poden seure i passar-hi l’estona. Fins i tot hi ha connexió wifi gratuïta. El servei funciona de dilluns a divendres, de 10 del matí a 19.30 h de la tarda.