A través d’un comunicat els col·lectius afirmen que el Mercat de la Boqueria s’està convertint en un “parc temàtic orientat al turisme“. Es queixen que els veïns durant molt de temps no han pogut circular pels porxos de la Boqueria a causa de les taules que posen els restauradors. Per tot això, celebren que finalment l’Ajuntament hagi adoptat una nova política d’exigir el compliment de la normativa. Però encara la troben excessivament tova.

Cal recordar, que el passat 28 de juliol la Guàrdia Urbana va retirar les taules de les terrasses dels porxos de la Boqueria sense llicència. El conflicte entre aquests locals i l’Ajuntament fa temps que s’arrossega. En l’últim any, molts han hagut de pagar diverses multes per tenir la terrassa sense permís.

Ara, el consistori està treballant en l’ordenació singular de la Boqueria i que fins que no s’acabi aquest procés, no se sabrà com queden les terrasses d’aquests locals. Després de reunir-se els restauradors i l’Ajuntament, el 10 d’agost, es van concedir llicències temporals  a quatre locals. Un gest que als restauradors els va semblar insuficient. Precisament aquest dijous els restauradors han anunciat que un inspector municipal ja ha visitat com a mínim tres locals dels porxos. Aquest ha aixecat acta perquè hi havia un excés de taules instal·lades. Els restauradors havien instal·lat més taules de les que les llicències temporals els permet. De moment, l’inspector no els ha obligat a retirar-les. D’aquesta manera, es dona per iniciat els procés sancionador.

En el comunicat, diversos col·lectius de Ciutat Vella, amb el suport de l’Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible i la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona, demanen  que es compleixi la normativa en aquest espai, ja que asseguren que s’està incomplint reiteradament. Per això, demanen que es revisin els imports de totes les sancions per fer-les realment dissuasives i que, a més a més de sancions econòmiques, l’incompliment reiterat comporti la retirada de la llicència, com a mínim durant dos anys.

També exigeixen un debat municipal i ciutadà sobre les taxes que els privats paguen per l’ús de l’espai públic. En el comunicat afirmen que actualment aquestes taxes són “ridícules en comparació amb els beneficis que els suposa”.

Els veïns es queixen que aquest no és l’únic espai de Ciutat Vella on es fa un ús abusiu de l’espai públic. Afirmen que això també passa a les terrasses i expositors dels quioscos de la Rambla. Asseguren que aquests “només respecten l’espai assignat durant unes setmanes quan, normalment per la pressió veïnal, el districte fa alguna revisió de l’espai ocupat”.