Els veïns denuncien que en el parc infantil que hi ha a tocar de la Filmoteca de Catalunya se succeeixen els actes d'incivisme. Només han de sortir al balcó de casa per fer fotografies com aquestes, amb persones fent necessitats en els elements de joc per a nens, o, drogant-se amb una xeringa, a la vorera a plena llum del dia. Alguns dels que passen la nit pels entorns també aprofiten l'espai per dormir-hi quan arriba el matí. Els veïns, cansats, els demanen que se'n vagin. Però la cosa sol acabar amb enfrontaments verbals i amb amenaces. El districte assegura que aquest estiu s'ha reforçat la presència policial, de neteja i el nombre d'agents cívics. I ha anunciat que s'ampliarà l'horari de la sala de venipunció de Baluard per combatre el problema. En els últims mesos ha repuntat la recollida de xeringues als carrers del Raval. En un dia qualsevol, els serveis de neteja n'arriben a trobar al voltant d'un centenar.

Malgrat els múltiples intents de l’Administració per millorar la convivència a l’entorn de la plaça de Salvador Seguí, els veïns continuen queixant-se que la prostitució i l’incivisme a la zona són la imatge habitual tots els dies. Segons el president de l’Associació de Veïns de l’Illa Robador, Ferran Casademont, hi ha veïns que es desperten cada matí amb gent beguda que dorm la mona als gronxadors del parc infantil que hi ha.

Prostitució, brutícia i droga

Denuncien que als conflictes tradicionals de prostitució i incivisme, des de fa uns mesos, també s’han sumat la venda i el consum d’estupefaents a l’illa. Per tal d’evitar l’entrada d’heroïnòmans i borratxos, han demanat a l’Ajuntament que delimiti l’horari d’accés al parc infantil de la plaça de Salvador Seguí, però afirmen que el consistori ho ha desestimat. “Els veïns estem en una situació de desesperació”, assegura Casademont.

La regidora del districte, Gala Pin, ha respost aquest dilluns a l’augment de queixes veïnals dels darrers dies. Ha explicat a BTV que, a partir del 15 d’agost, la sala Baluard ampliarà els horaris en gairebé dues hores. En comptes d’obrir a les 8.45 h, ara ho farà a les 7 h. Pin també ha dit que l’Ajuntament estudia la possibilitat de mantenir-la oberta 24 h al dia per desviar els toxicòmans de l’Illa Robador.

Amb el mal ús actual de l’espai, l’associació de veïns lamenta que la plaça de Salvador Seguí s’omple de deixalles i, fins i tot, de defecacions de toxicòmans i treballadores sexuals que utilitzen els elements de jocs infantils com a urinaris. També alerten que el parc s’omple de xeringues utilitzades pels heroïnòmans.

Un conflicte que no és nou

El conflicte a l’Illa Robador ve de lluny. L’any 2011, el govern municipal del moment, ja va aprovar un pla d’actuació al Raval que incidia, fonamentalment, en els carrers d’en Robador i de Sant Ramon. Tot i que el document feia referència a la rehabilitació dels immobles de la zona, l’Ajuntament també tenia l’objectiu de controlar les cases de cites per posar fre a la prostitució al carrer.

Els darrers anys, la presència policial a l’Illa Robador també ha generat malestar entre les treballadores sexuals, que s’han manifestat diverses ocasions per denunciar multes excessives. L’altre focus de conflicte són les drogues: els mossos van desmantellar un pis del carrer d’en Robador que actuava com a centre de tràfic de drogues el 2014.

Amb el darrer canvi de govern, Ada Colau va anunciar que la regidora del districte, Gala Pin, es reuniria amb els veïns del carrer d’en Robador per iniciar un procés de mediació amb les prostitutes per millorar la convivència del barri. El resultat va ser un pla d’actuació a l’entorn de la plaça de Salvador Seguí, que es proposava iniciar una intervenció del Servei de Gestió de Conflictes a la zona.