Aquesta plaça, la del poble Romaní, serà un dels espais que s'estrenarà en el concurs de carrers guarnits. A partir del cap de setmana començaran a col·locar-hi la decoració. També torna al certamen després d'anys sense participar-hi el carrer de la Fraternitat de Dalt, els veïns ja treballen en tots els elements que posaran en aquest espai. Una via que tindrà dos participants, perquè també hi serà present el carrer de la Fraternitat de Baix que l'any passat es va emportar el segon premi i que enguany participa jutament amb el carrer de Tordera. En total, 20 espais participaran en el concurs, i en una setmana, rebran milers de visitants. CARLA CARBONELL, presidenta de la Fundació Festa Major de Gràcia "Seguirem fent el tema del circuit de mobilitat, dels carrers amb sentit únic, que ja fa anys que funciona i que facilita moltíssim la mobilitat en aquells espais i carrers que estan més densificats. Des de l'any passat vam fer també una segona corona d'accés, sobretot, en els de la zona sud, on es creuen 5 carrers i es generen taps i embuts". El dimecres 17 d'agost es coneixerà el veredicte del concurs. Durant les jornades festives es podran veure cartells als carrers en contra de les agressions masclistes, es tracta d'una campanya municipal de prevenció. ELOI BADIA, regidor del districte de Gràcia "La campanya és sobretot en l'àmbit de la sensibilització. Pel que fa a la prevenció ja existeixen protocols des de fa anys, tant per la festa major com també pels cossos de la Generalitat i la Guàrdia Urbana. Per tant, com que no teníem antecedents, són vigents. El que és interessant és aprofitar aquest espai per augmentar tot l'àmbit de sensibilització." El servei de neteja, així com la seguretat, s'ampliarà durant els dies festius. Sobretot, a les principals places del barri, que és on es concentraran els actes.

La presidenta de la Fundació de la Festa Major de Gràcia, Carla  Carbonell, i el regidor del districte, Eloi Badia, han destacat  aquest dilluns en una roda de premsa que la festa tindrà un  pressupost semblant al d’anys anteriors -500.000 euros- i que també preveuen una afluència semblant, d’uns dos milions  de visitants.

La festa començarà el diumenge 14 d’agost amb el tradicional pregó a la plaça de la Vila, que enguany anirà a càrrec de la presentadora Imma Sust. Durant els dies feiners les activitats s’acabaran a les dues de la matinada i els festius s’allargaran fins a dos quarts de quatre. Per tal que als veïns els afecti el mínim possible la festa, durant aquells dies s’ampliarà els serveis de seguretat i neteja al barri.

A més, diversos espais acolliran també activitats organitzades per  la fundació, entitats i l’Ajuntament, com la plaça del Sol,  reconvertida en un espai de Folk, la del Diamant com a seu del Swing, la de la Revolució per a ateneus centrats en arts escèniques i la de  les Dones del 36 per a activitats familiars.

Com ja és costum aquests últims anys, des de la Fundació de la Festa Major de Gràcia s’ha iniciat una campanya perquè la gent que visita aquells dies el barri respecti els decorats. Per això, hi haurà tot de cartells que recordaran la importància de conservar la guarnició dels carrers durant tota la festa i d’aquesta manera sensibilitzar la població la feina que hi ha darrere de cada decorat.

Com en edicions anteriors, s’establiran carrers de direcció única  per evitar grans aglomeracions i millorar el flux d’entrada de  visitants, una cosa que es complementar un altre cop amb una segona corona de control d’accés supervisada per la Guàrdia Urbana en moments de màxima afluència, una cosa que l’any passat es va portar a terme dues vegades.

Del 15 al 21 d’agost Gràcia viurà l’edició 199 de la seva festa major. És per això que des de la Fundació de la Festa Major de Gràcia s’ha impulsat una campanya perquè durant aquests dies els veïns proposin activitats per celebrar els 200 anys de festa que se celebrà l’any que ve. Tothom que hi vulgui participar podrà escriure la seva proposta i lliurar-la en una urna que estarà situada a l’Espai Musons (c. Alzina, 9).  A més, es demana que tothom que tingui fotos antigues les facin arribar.

Entre les novetats destacades d’aquest any hi ha la implicació de la Festa Major de Gràcia amb la campanya contra les agressions masclistes que s’ha impulsat des de l’Ajuntament. Es repartiran xapes i cartells  amb el lema “Som una ciutat que rebutja la violència masclista” per sensibilitzar la societat. Malgrat tot, el regidor del districte, Eloi Badia, ha volgut especificar que aquestes festes són molt familiar i en els últims 10 anys només es té constància d’una violació durant la Festa Major de Gràcia.

Aquest any també s’ha renovat part de la il·luminació dels carrers. La meitat de les instal·lacions tindran focus de LED, que gasten molt menys. S’ha fet una inversió de 30.000 euros per seguir avançant en la sostenibilitat de la festa. Es preveu que l’any que ve tots els carrers tingui aquesta nova il·luminació.