Dels set manters detinguts la setmana passada, 4 entraran a presó. Aquesta era la notícia que feia pública el col·lectiu Tras la Manta. Ha estat durant un mercat que han anomenat "rebel". Amb aquesta acció demanaven no només poder treballar, sinó la llibertat dels 7 manters detinguts, entre els quals hi ha un dels portaveus del sindicat de manters, Lamin Sarr. Per als seus companys ha estat una galleda d'aigua freda. AZIZ FAIE, portaveu del sindicat manter "Hoy tengo el corazón roto porque nunca imaginé que la policia podría llegar a acusarte y que un juez haga caso, no forman parte de nuinguna mafia ni organzacion criminal, son gente digna y sana" El sindicat de manters, familiars dels detinguts i el col·lectiu Tras la Manta han fet una assemblea d'urgència per decidir quines accions emprenen a partir d'ara. VICKY COLUMBA, portaveu de Tras la Manta "No vamos a permitir que se sobrecriminalice a las personas, se las mate de hambre y se mantenga un discurso de 'somos ciudad refuguio', cuando todos estos compañeros vinieron en patera, todos ellos se han jugado la vida para venir." En la reivindicació en forma de mercat, hi han participat més de 350 manters, que han ocupat la Rambla des de la plaça de Catalunya fins a l'altura del Liceu.

La portaveu de Tras la Manta, Vicky Columba, ha explicat a BTV que volen recórrer la decisió del jutge d’enviar a presó als quatre manters detinguts dijous perquè consideren que es tracta d’una actuació “racista”. Preveuen presentar el recurs a l’audiència provincial durant la propera setmana, i Columba també ha avançat que les mobilitzacions no s’aturaran fins que els detinguts no quedin en llibertat.

Durant el transcurs del “mercat rebel”, que ha rebut el suport de diverses entitats i associacions i ha aplegat prop de 350 manters, Columba també ha acusat les institucions de no respectar “els drets humans” i ha acusat la Guàrdia Urbana de treballar amb “impunitat”.

En un moment concret, alguns dels concentrats han desplegat un cartell amb la pregunta “Barcelona: Ciutat Refugi?”, com ja van fer dijous durant una altra protesta, ja que titllen l’Ajuntament d’hipòcrita per lamentar les morts de molts refugiats, però, d’altra banda, permetre la detenció dels que viuen a la ciutat.

Per reivindicar la llibertat dels empresonats, el “mercat rebel” ha decidit mantenir les mantes més enllà de les 19 h, però la Guàrdia Urbana ha intentat fer-los fora amb agents en motocicleta que han circulat enmig de la Rambla i han obligat al col·lectiu a aixecar les mantes. Tot i això, amb el material a l’esquena, alguns s’han resistit a marxar i el “mercat rebel” s’ha convertit en una manifestació que ha baixat per la Rambla. Un cop ha disminuït la presència policial, els venedors han tornat a instal·lar les mantes fins a les 21 h, quan s’ha celebrat l’assemblea que ha marcat els propers passos a seguir.

Els més de 350 venedors a la manta que han participat al “mercat rebel” han volgut mostrar el seu suport als set companys detinguts dijous en una operació contra el top manta. El jutge finalment n’ha decretat presó sense fiança per a quatre i als altres tres els ha deixat en llibertat provisional. Entre els empresonats hi ha el portaveu del Sindicat Popular de Venedors Ambulants, i a tots se’ls acusa d’un delicte contra la propietat intel·lectual i de pertinença a una organització criminal.

Tot plegat després de l’actuació dels Mossos d’Esquadra, que dijous van desarticular un pis de Sant Antoni que servia com a punt de distribució de productes falsificats, destinats a la venda ambulant. Els set detinguts estaven a l’habitatge en el moment dels fets i han estat jutjats aquest dissabte a la Ciutat de la Justícia, on els han donat suport alguns membres del col·lectiu Tras la Manta.