Emocions i abraçades a la baixada de l'autobús. Una trentena d'activistes de Barcelona i València han arribat a l'Estació del Nord després d'una setmana visitant els centres d'internament d'estrangers de Tessalònica i Xanthi, i participant en xerrades o concentracions per denunciar l'acord de la Unió Europea amb Turquia, i demanar a l'Estat que aculli el nombre de refugiats que li pertoca. IOLANDA CRUZ espai feminista Ca la Dona "En contra d'aquestes polítiques que deixen els refugiats fora del sistema. Es troben en situacions molt precàries. La gent està abandonada completament. La gent arriba i es passa sis mesos allà sense saber perquè, sense poder sortir." La comitiva l'han formada 300 persones d'entitats i moviments feministes de 16 ciutats de tot l'estat. I entre els perfils, metges, psicòlogues, mestres, i també artistes. "I les llàgrimes torrencials que els seus ulls han vessat, cap ésser humà les podrà oblidar. Justícia universal ja! Fora les misèries del sistema solar, o de Grècia si de cas." Després d'aquest primer contacte sobre el terreny preveuen seguir coordinant noves accions, des d'aquí, per defensar els drets dels refugiats. "Aquest és l'últim autobús de la comitiva que arriba a Espanya. Per a alguns dels viatgers, però, encara no serà l'última parada. Un grup de persones han de seguir encara el seu camí fins a València. Us ho ha explicat des de l'Estació del Nord, Josep Bassas."

Les emocions i les abraçades han estat la tònica general a la baixada de l’autobús. Una trentena d’activistes sortits de Barcelona i de València el 16 de juliol han arribat aquest dimarts a l’Estació del Nord. Han passat una setmana visitant els centres d’internament d’estrangers de Tessalònica i Xanthi, i participant en xerrades o concentracions. La finalitat del moviment ha estat conèixer de primera mà la situació a les fronteres i denunciar l’acord de la Unió Europea amb Turquia que impedeix que els refugiats no puguin seguir el seu camí cap al nord. També demanen a l’Estat que compleixi amb la quota d’acollida de refugiats que li pertoca.

“Estem en aquestes polítiques que deixen els refugiats fora del sistema. Es troben en situacions molt precàries. La gent està abandonada completament. Arriben al centre d’internament i es passa sis mesos allà sense saber perquè hi són i sense poder sortir”, ho resumeix Iolanda Cruz, membre de l’espai feminista Ca la Dona.

A Barcelona, hi ha arribat avui només una part de la comitiva. En total han estat unes 300 persones les que, des de 16 ciutats de tot l’estat, van voler participar en aquesta caravana. Es tracta de professionals de la medicina, la psicologia, l’educació i també artistes. Els altres autobusos ja han anat arribant a les ciutats de destinació durant la matinada. Després d’aquest primer contacte sobre el terreny, les entitats feministes preveuen seguir coordinant noves accions, des d’aquí, per defensar els drets dels refugiats.