L’Ajuntament ha resolt aquest dilluns al matí dues de les incògnites que més expectació creen abans de cada Mercè. Javier Pérez Andújar (Sant Adrià de Besos, 1965) llegirà el pregó que donarà el tret de sortida a la festa grossa de la ciutat. L’escriptor és col·laborador del diari El País des de 2003, on ha publicat cròniques urbanes. Per aquests articles, el 2014 va guanyar el premi Ciutat de Barcelona de mitjans de comunicació. També ha publicat a revistes com Ahora, Ajoblanco i Primera Línia i, a televisió, ha participat al programa de BTV ‘Saló de Lectura’ i a “L’hora del lector’, del Canal 33. El seu últim llibre publicat és ‘Diccionario enciclopédico de la vieja escuela’ (Tusquets Editores, 2016). També és autor de ‘Milagro en Barcelona’ i ‘Paseos con mi madre’, entre d’altres.

L’autor del cartell de la Mercè 2016, Miguel Gallardo, va estudiar a l’Escola Massana. Com a il·lustrador de premsa treballa per a mitjans nacionals i estrangers com La Vanguardia, el Diari Ara, Herald Tribune i The New Yorker. La novel·la gràfica ‘Maria y yo’ en què narra les experiències amb la seva filla Maria, que té autisme, ha estat la seva obra més coneguda i el 2009, se’n va fer un documental.

París, protagonista de la Mercè

La cultura de la capital francesa farà estada a Barcelona durant les festes. Una bona representació es podrà gaudir al parc de la Ciutadella, on la prestigiosa companyia Théâtre Monfort farà acrobàcies sobre un gran núvol artificial suspès a l’aire. També s’hi instal·laran les grans construccions de cartró de l’artista Olivier Grossetête i s’hi podrà escoltar Arthur Cadre, Stephane Deheselle i Eklips, entre d’altres. També hi haurà representació parisenca al Castell de Montjuïc, al BAM i al piromusical.

Una festa participativa i descentralitzada

El govern municipal vol ampliar la implantació de la Mercè i per això s’hi incorporen més barris de la ciutat. Un dels espais nous serà el Parc de la Trinitat, on s’hi ubicaran part dels espectacles del festival Mercè Arts de Carrer (MAC). A més, després d’uns anys d’absència, torna al programa de la festa el recinte de Fabra i Coats i a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm, s’hi amplia la programació.

Una altra de les novetats és el projecte CreatiFI, que ha proposat a artistes i creadors multimèdia fer projectes artístics amb un component tecnològic. Així, durant la Mercè, la Fabra i Coats, la Ciutadella i el CCCB estaran connectats virtualment i s’hi crearà un espectacle que es podrà seguir en temps real des dels tres espais.