El nou protocol que ha impulsat l’Ajuntament per protegir l’arbrat i els espais enjardinats de la ciutat vol evitar que els tractaments fitosanitaris els acabin fent malbé. La processionària del pi o el morrut de les palmeres són plagues que poden provocar la mort del mateix arbre i, només en casos com aquests, s’aplicaran productes químics per combatre’n les malures.

Pel que fa a plagues que només causen molèsties de confort, com el tigre del plàtan; l’insecte de les llavors del plàtan, o el pugó de Liriodendron, s’hi actuarà amb tractaments biològics. Alguns exemples són la introducció de depredadors naturals, el reg, l’adob o la neteja amb aigua i sabó, mètodes que tenen un impacte més baix per a la salut i el medi ambient.

El nou protocol s’aplicarà aquest estiu en alguns plataners dels districtes de Sant Martí i de l’Eixample, que l’any passat van patir algunes plagues. Precisament, amb l’arribada de la calor, els insectes ataquen els exemplars més debilitats, i amb aquestes actuacions es vol enfortir els arbres sense posar en risc la salut dels ciutadans ni el medi ambient.

El govern municipal va aprovar al desembre deixar d’utilitzar el glifosat com a herbicida i començar a emprar tècniques més ecològiques també per al control de plagues als arbres de la ciutat. El nou protocol s’emmarca en el Pla del verd i la biodiversitat i en el Pla de gestió de l’arbrat viari de Barcelona.