La Festa Major de Sants és una de les més antigues de Catalunya. Va nèixer fa 800 anys en homenatge al patró del poble, Sant Bartomeu. Originàriament es reduia a una missa, però amb el temps es van programar altres actes, com el ball de Sant Bartomeu, que actualment ja no es fa. ALBERT TORRAS, cronista de Sants-Montjuïc “El ball de Sant Bartomeu és un de tants balls que es feia a Catalunya. És una mena de representació teatral mig ballada del que seria l'empresonament i el martiri de Sant Bartomeu.” La decoració dels carrers no va sorgir fins a mitjan segle XIX. Aleshores les classes més populars van començar a ornamentar l'espai públic amb motius florals. ALBERT TORRAS, cronista de Sants-Montjuïc “Hi havia una sèrie de persones amb diners que feien les seves festes majors a ateneus, círcols, locals tancats amb les seves orquestres. Un lloc més noble. Els que no s'ho poden permetre ho han de fer al carrer i diuen ‘decorem el carrer’.” Un temps més tard, aquestes enramades van derivar en els decorats temàtics. Als anys 20 eren molt espectaculars i ja tenien una gran riquesa ornamental. ALBERT TORRAS, cronista de Sants-Montjuïc “Els materials en aquell temps eren fustes. Avui dia la fusta és cara i una portalada de fusta és molt cara. En canvi avui tenim el porexpan, que és molt mal·leable. El tema del reciclatge tant se’ls en donava i avui en dia és un dels components que es valora.” La Festa Major de Sants sempre ha estat un punt d'atracció per als barcelonins. Tant és així que quan es va inaugurar la línia de tren que unia el poble de Sants amb Barcelona molta gent de la ciutat aprofitava per venir a participar de la festa.

La Festa Major de Sants és una de les més antigues de Catalunya. Segons apunta Albert Torras, cronista i autor del llibre ‘La Festa Major de Sants. Dels orígens a l’agregació’, va néixer el segle XIII com a homenatge al patró del poble de Sants, Sant Bartomeu.

Als inicis, aquesta festivitat es reduïa a una missa, uns balls i un àpat. Això però va canviar uns segles més tard, quan es va començar a celebrar el ball de Sant Bartomeu. Els veïns sortien disfressats de soldats romans, dos àngels i un dimoni que representava l’empresonament i el martiri del patró de Sants.

Un dels actes més significatius de la festa major és el concurs de guarniments de carrers. Té els orígens en les enramades, una decoració floral que feien les classes més populars de la zona per convertir els carrers en un lloc més noble. Al segle XX van derivar en les decoracions temàtiques tal com les coneixem avui dia. Els decorats eren molt espectaculars, tot i que el concurs no es va començar a celebrar fins a 1943.

La festa va començar a perdre embranzida i va deixar de celebrar-se des de 1970 fins a 1984. Actualment és una de les més importants de Barcelona i destaquen actes com l’ofrena floral a Sant Bartomeu, l’entrega de premis del concurs de guarniments de carrers, els actes de cultura popular, el correfoc i el piromusical, que tanca la setmana d’activitats.