La processó, ambientada amb música de vent i percussió, ha arrencat a les 17 h a la parròquia de Sant Miquel, on es custodia durant tot l’any la imatge de la marededéu. Un grup de dones ha traslladat la figura religiosa des de l’edifici fins al Moll dels Pescadors per l’avinguda de Joan de Borbó. Un cop arribada a la vora del mar i sota crits de “Visca la Verge del Carme!”, la processó ha deixat de ser terrestre per esdevenir marítima a bord d’una Golondrina, que ha navegat per les aigües del port. Durant l’hora i mitja de navegació, diverses embarcacions la seguien per venerar-la.

Un cop arribada de nou a terra, s’ha organitzat una missa en honor a la marededéu al mateix moll: s’hi ha habilitat un escenari on els creients porten flors i la Confraria de Pescadors de la Barceloneta li fa una ofrena de peix. La celebració ha finalitzat amb una actuació del Selectiu de Cantaires de la Barceloneta.

Enguany, la celebració de la processó ha tingut lloc el mateix dia 16 de juliol, diada de la Mare de Déu del Carme, després d’alguns anys en què l’acte es traslladava al dissabte següent a aquesta data.

Una marededéu amb història i llegenda

La llegenda de la Mare de Déu del Carme es remunta fins al segle XVIII. Aleshores, l’almirall mallorquí Antoni Barceló Pont de la Terra va promoure la festivitat després que la Mare de Déu salvés un vaixell anglès a la deriva enmig d’una forta tempesta. A partir d’aquí, els mariners la van fer patrona i van substituir l’antic culte a sant Elm, patró dels navegants catalans.

Aquesta processó destaca per tenir lloc a la Barceloneta, el barri mariner per excel·lència de la ciutat. Tot i això, moltes poblacions marítimes i marineres també celebren processons que comencen en terra ferma i acaben al mar. D’altres indrets, com el Raval i el Carmel, tot i no trobar-se prop del mar, també tenen la Mare de Déu del Carme com a patrona.