Molta gent es preguntarà per què s'està buidant el pantà de Vallvidrera en ple estiu. L'assecament d'aquest pantà artificial servirà per reparar una fissura al vas i fer el manteniment de la presa. Des del Parc de Collserola asseguren que aquesta és la millor època per fer-ho. JOSEP MASCARÓ, cap del servei de Projectes i d'Obres del Parc de Collserola “A l'hivern és molt difícil, sempre hi ha humitat, és molt difícil trobar-lo sec. Com que és un fondal encarat al nord, doncs seria molt difícil a l'hivern fer un buidatge d'aquest tipus.” Els tècnics del Parc asseguren que es fa també per raons ambientals. Segons l'última inspecció de la Societat Catalana d'Herpetologia, la població d'amfibis autòctons, com ara la reineta, es troba en una situació preocupant. FRANCESC LLIMONA, biòleg del Parc Natural de la Serra de Collserola “És una de les espècies que s'ha vist més afectada per aquesta proliferació de tortugues exòtiques alliberades. Per la gent... són depredadors, són carnívors. Tant la tortuga com el cranc, ja comencen a afectar en fase d'ous, de les postes.” S'aprofitarà el buidatge del pantà, per reduir la població d'espècies invasores com el cranc americà i les tortugues de Florida, de les quals se n'han capturat un centenar en els últims dos anys. Aquest procés. però. implica que moltes espècies del parc natural com el cabusset, el bernat pescaire o els ànecs de collverd es quedin temporalment sense aigua. FRANCESC LLIMONA, biòleg del Parc Natural de la Serra de Collserola “El que seria convenient, des d'un punt de vista faunístic, és que aquest buidatge fos subtil i que la fauna s'anés adaptant, i que s'assimilés al màxim amb un procés natural d'assecament estival.” Segons les previsions, el pantà quedarà totalment buit a finals d'aquest mes i es reomplirà al setembre.

El nivell d’aigua al pantà de Vallvidrera ha baixat considerablement. Aquest embassament d’aigua artificial quedarà completament assecat a finals d’aquest mes de juliol. El departament d’Obres i Projectes del Parc Natural de la Serra de Collserola està dirigint les tasques d’extracció d’aigua, que es realitza mitjançant una bomba. Una vegada completat el buidatge, els tècnics començaran els treballs de reparació d’una fissura que es va detectar al vas i de manteniment de la presa, entre altres feines. Des del Servei d’Obres i Projectes del Parc de Collserola diuen que aquest procés s’ha de fer cada dos o tres anys, i que aquesta és la millor època per fer-ho. “A l’hivern és molt difícil, sempre hi ha humitat, és molt difícil trobar el pantà completament sec. Com que és un fondal encarat al nord, seria molt difícil a l’hivern fer un buidatge d’aquest tipus. Quan es faci s’ha de comprovar que els sistemes d’impermeabilització són els correctes. Això es podrà fer quan el fang s’assequi, perquè si no no s’hi pot accedir”, assegura Josep Mascaró, cap del Servei d’Obres i Projectes del Parc.

Mascaró afegeix que aquesta extracció d’aigua es fa també per raons ambientals. Segons l’última inspecció de la Societat Catalana d’Herpetologia, la població d’amfibis autòctons, com ara la reineta meridional (“Hyla meridionalis”), es troba en una situació preocupant a causa de depredadors invasors com la tortuga de Florida i el cranc de riu americà. “La reineta és una de les espècies que s’ha vist més afectada per aquesta proliferació de tortugues exòtiques alliberades per la gent. Són carnívors, i per tant aquesta la tortuga, com també el cranc, s’alimenten de les cries, d’alguns adults, però també dels seus ous en època de postes”, explica Francesc Llimona, biòleg del Parc Natural de la Serra de Collserola.

El buidatge del pantà s’aprofitarà per reduir la població d’aquestes espècies invasores. De fet, en dos anys, s’han capturat un 100 d’exemplars de tortuga d’orelles vermelles -o de Florida-, originària també del nord-est de Mèxic i que s’ha convertit durant els últims anys en una mascota molt popular en molts països. No obstant això, l’assecament del pantà implica que moltes espècies del parc natural que es beneficien de l’aigua que hi ha al pantà com, entre altres espècies, les libèl·lules, les serps d’aigua, el cabusset i els ànecs de collverd, o les que es desplacen a aquest embassament per alimentar-se, com el bernat pescaire -ocasionalment- i els ratpenats, es quedin temporalment sense. Francesc Llimona creu que aquest buidatge s’ha de fer progressivament. “Seria convenient que fos subtil i que la fauna s’anés adaptant, que s’assimilés al màxim amb un procés natural d’assecament estival.” Des del departament d’Obres i Projectes esperen que a finals del mes d’agost o principis de setembre, si no hi ha cap circumstància que ho impedeixi, es pugui tornar a reomplir el pantà, recollint l’aigua del freàtic que passa per sota i bombejant-la cap al seu interior. En poques setmanes pot estar a tornar ple.