El col·lectiu transsexual ha estat el gran protagonista de la desfilada del Pride, ja que es considera que són els que continuen patint discriminacions en diversos àmbits. Han volgut, però, posar l'accent en el de la salut. Sis entitats s'han unit sota la plataforma Transforma la Salut i demanen a la conselleria un nou model assistencial que no consideri la transsexualitat una patologia. JUDIT ROURE, membre Plataforma Transforma la Salut i Associació Generem "Les persones transgènere som tractades com a malaltes. Se'ns diagnostica un transtorn d'identitat de gènere i ens enceta un procés de psiquiatrització on la llibertat de la persona queda totalment anulada." PILAR ARLAZA, tècnica Assocació ACATHI "En primer lloc el tema de la salut. I quan quedi el tema de la patologia es mouran altres peces que és la peça de l'accés a la feina, la peça de l'educació." La proposta ja fa dies que la treballa el conseller, que ha encapçalat la desfilada, juntament amb la síndica de Barcelona. Comín ha confirmat a BTV que la Generalitat presentarà aquest nou model passat l'estiu. TONI COMÍN, conseller de Salut "Nosaltres estem molt d'acord en despatoligitzar tot el que és el model assistencial a les persones trans. Aquesta és la demana que nosaltres des del departament de Salut hem fet nostre. Estem construint el nou model conjuntament. La feina com dic és molt satisfactòria." A banda d'aquesta reivindicació, també se n'hi han unit d'altres com la infecció de la sida entre el col·lectiu homosexual. FERRAN PUJOL, director de Barcelona Check Point "Cal voluntat política incloent la pastilla profilàctica i altres mesures de prevenció com les tradicionals: el preservatiu, el control a través de les proves diagnòstiques, segur que podem canviar el curs d'aquesta epìdèmia. Ho tenim tot, tenim les eines necessàries. Ens cal però voluntat política." A la marxa hi han participat membres de tot el col·lectiu LGTBI que reclamen igualtat i defensen la diversitat sexual. ______________________________________________________________________________________________________________________ Acompanyat de la seva mare, l'Alberto camina cap a l'altar amb un esmòquing amb cua i tot. Després de cinc anys de relació amb la seva parella, en Carlos, arriba el gran moment: avui es casen. En molts moments l'emoció ha desbordat els nuvis... I per fi, ha arribat l'hora d'intercanviar-se els anells, la parella ha segellat així la unió. El casament ha estat el primer que se celebra en el marc del Pride Barcelona. Per ells és una manera de donar visibilitat al col·lectiu LGTBI. Però el casament no ha estat l'únic esdeveniment del matí: la música i dansa hindús han omplert el Moll de la Fusta. Tot ben farcit dels colors de l'arc de Sant Martí, en el popular Holi, la festa dels colors. Així, la bandera que més ha onejat avui al port ha estat aquesta.

A la desfilada també han participat personalitats, com el conseller de Salut, Antoni Comín, o la Síndica de greuges de Barcelona, Maria Assumpció Vilà. Una quarta part dels assistents al Pride Barcelona són turistes, una mostra de que Barcelona és una ciutat referent per al col·lectiu LGTBI. Durant el transcurs de la marxa, s’han produït diferents afectacions de trànsit. A les 19 h s’ha fet una actuació musical en directe al Moll de la Fusta, a càrrec de Mrs. Glow Band. Mitja hora més tard es farà la lectura del manifest d’aquest any que se centra en la defensa dels drets de tot el col·lectiu, però amb especial atenció a les persones transexuals.

Després d’una setmana plena d’activitats, el Pride Barcelona finalitzarà amb un acte de cloenda a les 20 h amb els concerts d’artistes com Barei, Kate Ryan, Verónica Romero, entre d’altres.

Primer casament gai al Pride Barcelona

Durant el dissabte al matí s’han programat diverses activitats al Moll de la Fusta abans de la desfilada, entre les quals s’ha fet el primer casament d’una parella gai dins els actes del Pride Barcelona. L’espai també ha acollit diverses entitats que s’han volgut mostrar i donar-se a conèixer. Una de les activitats més populars ha estat el Holi Pride Barcelona, una festa índia que té els colors com a principal element.

També s’han col·locat inflables en el Village del Moll de la Fusta per als més petits, així com una zona esportiva per participar en partits d’esquaix, voleibol, bàsquet i tennis de taula. Al migdia s’ha fet una batalla d’aigua també pensada als infants que pretén simbolitzar una batalla contra la transfòbia.