Com és habitual des de fa mesos, la reunió que va tenir lloc dimarts entre el Comitè d’Empresa de Metro, la direcció de TMB i la presidenta de la taula negociadora es va allargar fins passades les 12 h de la nit. D’allà en va sortir la darrera proposta de TMB per desbloquejar la situació i continuar negociant el conveni. I pel que n’ha trascendit a través dels sindicats, el canvi que inclou és substancial.

En aquest nou plec de mesures, TMB no imposa cap període de pau social com s’establia en la proposta anterior, la qual cosa rebutjaven els treballadors per considerar que perdien “una arma de lluita en ple procés de negociació”. TMB es basava en el principi de bona fe per tal que la plantilla no convoqués aturades fins al 31 de maig de 2017 o fins a la firma del proper conveni col·lectiu. Ara que aquesta condició ha desaparegut del full de ruta, els posicionaments podrien estar més a prop d’un acord. Malgrat tot, les dues parts es mantenen prudents i eviten anomenar el fet com un “preacord”, tal com va passar el mes passat i va acabar en paper mullar i més vagues.

Pel que fa a les reivindicacions laborals, se’n recullen la majoria que ja es van pactar al maig. La plantilla començarà a cobrar un increment salarial de 32 euros mensuals bruts que s’integraran al salari base anual. L’empresa es compromet a substituir totes les baixes i cobrir les jubilacions parcials. En l’àmbit de la contractació, es preveu l’ampliació de contracte al 100 % de 60 persones durant l’any 2016 i de 40 més per a 2017. Els sindicats consideren important que els treballadors que actualment fan una jornada al 75 %, anomenats “rellevistes”, passin a tenir un contracte indefinit. Alhora, també es garanteix que TMB no aplicarà canvis organitzatius que no siguin acordats amb els sindicats. El conveni actual quedaria prorrogat fins a la signatura del nou document.

Per tant, si els treballadors accepten l’última proposta, les negociacions continuarien però en un ambient distès i sense les tensions que hi ha des de l’octubre. El pròxim dimarts, 5 de juliol, la plantilla votarà en una assemblea de matí i en una altra de tarda a les cotxeres de Sants si l’accepten o no.