Són les principals obres que estan sota sospita, les de l'estació de l'alta velocitat a la Sagrera. Un projecte que Foment va adjudicar l'any 2010 a vuit grans constructores i del qual només s'ha executat fins ara un 19 per cent. De fet, fa dos anys que aquí no hi ha rastre ni de màquines ni d'operaris. La paralització la va reconèixer el govern espanyol davant de l'Ajuntament i la Generalitat a començaments d'aquest mes. I la raó que va donar eren justament les presumptes irregularitats que avui han motivat les detencions. És a dir, la diferència entre les obres que els contractistes deien que estaven acabades i que, per tant, podien cobrar, i les que realment s'havien fet. JULIO GÓMEZ-POMAR, secretari d'Estat d'Infraestructures i Transport (7 de juny) "No se pudo seguir adelante con la obra porque ello hubiera perjudicado el análisis y los cálculos, de exactamente cuál era el volumen de obra que se había efectuado hasta el momento." Les sospites d'Adif, que va posar en coneixement d'Anticorrupció, es basen en les auditories internes que el mateix gestor d'infraestructures va encarregar el 2014 després d'una altra operació policial. Aleshores es van detenir nou persones per la mateixa raó, és a dir, sobrecostos, però en aquest cas d'un altre tram de la línia, entre la Sagrera i la Trinitat. En totes dues operacions han estat arrestats dos exdirectors d'obra d'Adif acusats d'acceptar suborns a canvi d'alterar els informes tècnics que les empreses haurien utilitzat per inflar factures. Des de l'Ajuntament han reclamat avui una reunió urgent per abordar les conseqüències de la investigació judicial. JANET SANZ, tinenta d'alcalde d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat "És una obligació del Ministeri de Foment i d'Adif fer tot allò possible perquè això no torni a passar. I a més a més garantir en tot el desenvolupament d'aquestes obres que això no afecti més els retards de les obres de la Sagrera." Les detencions s'han produït tant a Barcelona com a Madrid i s'han fet una quinzena d'escorcolls. En total, Anticorrupció acusa la xarxa de desviar 82 milions d'euros de fons públics.

De les tretze persones detingudes, set seran posades a disposició de la magistrada i la resta seran citades. La causa per les persones detingudes ja està oberta per malversació i falsedat documental, tot i que no es descarten altres inculpacions.

L’operació policial arrenca dels informes que la pròpia Adif va portar a la Fiscalia Anticorrupció en què alertaven d’irregularitats en diverses factures relatives a tres obres de l’AVE de Barcelona a Madrid. La investigació apunta que es tracta d’empreses que podien haver cobrat per treballs que encara no s’han realitzat, o per inflar-ne el cost. Durant aquest dimarts s‘han fet una vintena d’escorcolls en punts com la seu d’Adif a la Sagrera o les oficines de diverses constructores. Tot està, però, sota secret sumarial.

El 2014, el Jutjat d’Instrucció número 9 de Barcelona, ja va engegar una operació per sobrecostos suposadament irregulars en obres de l’AVE i es van detenir 10 persones, entre les quals hi havia excàrrecs de l’ens ferroviari. Alguns d’aquests mateixos individus haurien estat de nou arrestats aquest matí. No fa ni un mes, Adif va admetre públicament que els treballs a la Sagrera estan aturats des de fa més de dos anys, i que calia atribuir-ho a les suposades irregularitats detectades en l’actuació de les companyies contractades, entre aquestes, Acciona.