Tot va començar quan l'Ajuntament va voler entregar a una família sense recursos, un dels pisos de propietat municipal situat al carrer d'Isaac Albéniz, numero 12: el quart primera. En arribar, algú havia canviat el pany de la porta. Segons la Guàrdia Urbana, l'habitatge havia estat ocupat pel fill del conseller del districte Joan Figuerola. El conseller de CiU, que viu al pis del costat, ara ho nega. GERARDO PISARELLO, primer tinent d'alcalde “Ja s’han tornat les claus, el que constata un cop més que efectivament s’havia produït l’ocupació. La mateixa guàrdia urbana va constatar la existència d'aquesta ocupació.” De fet, el mateix Joan Figuerola va declarar que el seu fill havia ocupat aquest pis perquè s'havia quedat sense feina. GERARDO PISARELLO, primer tinent d'alcalde “A nosaltres no ens consta, ni a Bagursa ni res, que aquesta ocupació s’hagi produït per una situació de necessitat social. Però el fet que un conseller de districte permeti això, doncs com a mínim és una cosa greu. No podem entendre que un partit que es queixa que a nivell estatal aquí ningú no dimiteixi, no hagi fet absolutament res per tractar un cas tan greu com aquest.” Sis dels inquilins de l'edifici, entre ells Joan Figuerola, no han pagat lloguer des de fa 27 anys. El consistori va expropiar els habitatges el 1989 amb motiu d'una reordenació urbanística que mai no es va fer, i després no en va reclamar el lloguer. GERARDO PISARELLO, primer tinent d'alcalde “Es va produir una situació d'un buit, en un moment determinat legal, on l'administració no actua per desídia pròpia i bé, doncs les famílies s'emparen en això.” Ara, l'Ajuntament ha negociat lloguers atenent les necessitats de cada veí. Joan Figuerola, però, no ha volgut parlar-ne directament. JOAN FIGUEROLA, conseller de CiU i veí de l'edifici “Ho porten els advocats et torno a dir. Això està tot en mans d'advocats. A més... jo no sé vosaltres qui us està passant aquestes filtracions.” La Fundació Aspasim, una entitat que treballa amb persones amb discapacitat, es va instal·lar a l'edifici fa dos anys i era l'únic llogater que pagava una renda. En aquest cas, de 650 euros anuals. A més, va haver de gastar 90.000 euros per adaptar el pis segons estipula l'administració. Ara, el consistori ha ofert un contracte vitalici a un preu reduït a dos dels veïns per tractar-se de gent gran.

El cas es va destapar fa uns mesos, quan l’Ajuntament va voler cedir a una família sense recursos un dels pisos de propietat municipal del carrer d’Isaac Albéniz, número 12: el quart primera. En arribar-hi la Guàrdia Urbana amb els serveis socials, es va descobrir que algú havia canviat el pany de la porta. Segons l’informe de la policia barcelonina, l’habitatge havia estat ocupat pel fill del conseller del districte Joan Figuerola i suposadament va ser el mateix conseller, que viu a l’habitatge del costat, qui va donar les claus al seu fill després que es quedés sense feina. Figuerola, però, ho ha negat tant a BTV com al mateix Ajuntament, que va obrir un expedient per recuperar l’habitatge.

Segons el consistori, el fill de Figuerola va tornar les claus fa uns dies, un fet que el primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament, Gerardo Pisarelo, creu que “confirma un cop més que efectivament s’havia produït l’ocupació”, i afegeix que “ho havia constatat la mateixa Guàrdia Urbana”. Suposadament, el mateix Joan Figuerola ja havia informat de l’ocupació del pis, buit des de feia cinc anys, per part del seu fill, Albert Figuerola, que s’havia quedat sense feina. Des de l’Ajuntament, però, Pisarello remarca que “a nosaltres no ens consta, ni a Barcelona Gestió Urbanística SA, ni res… que aquesta ocupació s’hagi produït per una situació de necessitat social, però el fet que un conseller de districte permeti això, doncs com a mínim és una cosa greu: no podem entendre que un partit que es queixa que a escala estatal aquí ningú no dimiteix, no hagi fet absolutament res per tractar un cas tan greu com aquest”.

Fins a sis veïns no pagaven lloguer

Aquest cas ha permès l’Ajuntament treure a la llum que sis dels inquilins de l’edifici del carrer d’Isaac Albéniz, entre ells Joan Figuerola, no han pagat lloguer des de fa 27 anys, després que el consistori expropiés els habitatges el 1989 amb motiu d’una reordenació urbanística que mai no es va fer. Quan el pla va quedar suspès, el propietari expropiat no va revertir l’operació  i el consistori va intentar vendre els pisos als inquilins, però no van poder pagar el que se’ls demanava. Des de llavors, l’Ajuntament ha deixat passar el temps sense reclamar el pagament de cap lloguer per viure-hi. “Es va produir una situació d’un buit legal, on l’administració no actua per desídia pròpia i bé, doncs les famílies s’emparen en això”, explica Pisarello. Ara, l’Ajuntament ha negociat preus de lloguer atenent les necessitats de cada veí i ha ofert un contracte vitalici a un preu reduït a dos dels veïns perquè es tracta de gent gran. En declaracions a BTV, Joan Figuerola, assegura que el cas està “en mans dels seus advocats”.

L’únic llogater de l’edifici que ha pagat darrerament és la Fundació Aspasim, una entitat que treballa amb persones amb discapacitat i que es va instal·lar a l’immoble fa dos anys. Paga 650 euros anuals i, a més, va haver de gastar 90.000 euros per adaptar el pis.