Les previsions s'han complert. Molts votants han esperat a les darreres hores de la jornada electoral per exercir el seu dret a vot. En aquest col·legi, a les Corts, la participació a les dues de la tarda ha estat força més baixa que els comicis anteriors. Una possible explicació, el cap de setmana llarg. "Hem tornat ara mateix perquè hem estat fora..." "Voto ara perquè vam marxar per la revetlla de Sant Joan i m'he organitzat per tornar ara a última hora i votar." Els presidents de mesa i apoderats també han notat un repunt a la recta final de la jornada. Tot i així, el ritme amb què les urnes s'han omplert ha estat constant al llarg del dia. EVA BUSQUETS, presidenta de mesa: "Sí que ho hem notat, que ara hi ha més gent, tot i que el matí ha estat bastant ple també a primera hora." FÉLIX-JOSÉ VIZCAÍNO, apoderat: "Todo el día ha sido bastante regular, ha habido pausa para comer y ahora parece que vaya a venir más gente." Bé hagin votat a la tarda o a primera hora del matí, els ànims entre els votants han estat similars. Haver de votar de nou en només sis mesos els fa desconfiar dels partits de cara als propers mesos. "N'estic farta." "Jo crec que votarem un altre cop." D'incidències durant el dia n'hi ha hagut poques. Aquí només no s'hi ha presentat un president de mesa i un vocal, fet que no ha evitat que la jornada hagi transcorregut amb total normalitat.

Sense incidències ni anècdotes remarcables, la jornada electoral ha transcorregut amb normalitat als 266 punts de votació de la ciutat de Barcelona, a excepció d’alguns col·legis electorals que han obert una mica tard perquè a les 9 h en punt encara faltaven meses per constituir.

Fins a les 18 h, la participació en aquestes eleccions ha estat inferior a les del desembre, un fet que es pot explicar, en part, pel cap de setmana llarg que molts han volgut aprofitar per marxar de viatge. Tal com s’esperava, el gruix de votants s’ha concentrat a la tarda, coincidint amb l’operació tornada, que ha generat cues a diferents punts de les carreteres catalanes. De fet, a través de les xarxes socials alguns usuaris han suggerit que molta gent no arribarà a temps per votar a causa les retencions que s’han generat a les carreteres. Aquest podria ser un dels factors per explicar la baixa participació en aquest 26-J respecte de les eleccions del desembre.

A l’Escola Dovella, del Clot, els electors que feien cua des d’abans de les 9 h del matí han decidit entrar-hi després d’una estona esperant, quan algunes de les meses encara no estaven constituïdes. Diuen que els agents de la Guàrdia Urbana que havien d’obrir l’escola a les 8 h i els carters que hi havien d’aportar la documentació per constituir les meses han fet tard, així que a les 9.15 h encara quedava alguna mesa per constituir. Com que els votants més matiners hi anaven arribant, l’Escola Dovella ha acumulat bastantes cues a primera hora. Sempre hi ha electors matiners que, després d’exercir el seu dret a vot, marxen a treballar o a passar el dia a la platja.

Tot al contrari que l’Escola Els Llorers, de Sant Antoni, que en les darreres conteses electorals sempre havia obert amb retard. Avui les portes s’han obert puntualment a les 9 h i amb tot a punt perquè els primers ciutadans poguessin exercir el seu dret a vot. Aquí les cues han estat menors que en eleccions anteriors a primera hora.

En tot cas, les cues dels votants més matiners s’han repetit també en punts de votació que han obert puntuals i sense problemes en la constitució de les meses. Per exemple, a l’Escola els Llorers, a la plaça de Lesseps, quan passaven pocs minuts de les 9 h les urnes ja començaven a omplir-se de sobres blancs i de color salmó.

Al Centre Cívic Sagrada Família, que avui també és col·legi electoral, l’afluència de votants ha arrencat a bon ritme. Els més matiners expliquen que volen fer-ho d’hora perquè després han de marxar a treballar o bé a passar el dia a la platja, sovint fora de Barcelona.

La maquinària electoral, en marxa

A partir de les 20 h, a les 1.353 meses electorals de la ciutat de Barcelona (i arreu d’Espanya llevat de les Canàries, que tanquen una hora més tard) ha començat el recompte. Presidents i vocals de mesa han obert totes les urnes (a la ciutat se n’havien repartit 1.774 urnes per votar els diputats al Congrés i 3.030 més per al Senat) i han començat a classificar i comptar els vots. Les dades resultants es trameten automàticament a través de tauletes al sistema informàtic habilitat pel Ministeri de l’Interior. El recompte és sempre més laboriós quan hi ha paperetes de llistes obertes com les del Senat.

El cens total d’aquestes eleccions generals és de 36.518.100 persones, de les quals dos milions viuen a l’estranger. Precisament, un 8 % dels ciutadans que viuen fora han demanat el vot per correu, és a dir, 155.165 ciutadans. També cal afegir les 15.000 peticions de vot per correu d’aquelles persones que són fora temporalment o que no es poden desplaçar fins als col·legis electorals. El vot per correu s’ha duplicat en aquestes eleccions, i també s’està recomptant a hores d’ara en les respectives meses, la qual cosa pot contribuir a augmentar el baix índex de participació registrat als avanços de les 14 i les 18 h.