El mosquit tigre es va detectar per primera vegada a Barcelona l’agost de 2005 a Gràcia. Tomás Montalvo, responsable del programa que en controla la proliferació a la ciutat, ha explicat al ‘BTV notícies matí’ que en tres anys ja es trobava a tots els districtes i ha confirmat que actualment el principal inconvenient que comporta aquesta espècie és que és clara transmissora de malalties tropicals, com el virus del Zika. Montalvo ha assegurat que enlloc de l’estat ni de cap país proper no hi ha hagut cap cas de Zika autòcton. Però admet: “Que aparegui un cas autòcton de Zika segurament serà qüestió de temps”, i això, malgrat que segons ell, “tenim un sistema sanitari molt eficaç”.

L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) va presentar l’estratègia d’aquest any per mantenir sota control el mosquit tigre. Montalvo afirma que encara és massa aviat per saber com n’evolucionarà l’afectació durant els propers mesos. Ha explicat que “de moment l’activitat del mosquit és baixa perquè la primavera ha estat poc plujosa”.

També ha alertat que els punts de cria són antròpics i que el 60-70 % es troben en propietats privades. A la via pública, les principals zones de cria del mosquit tigre són els embornals que acumulen l’aigua de pluja. Montalvo ha convidat tothom a fer ús de l’aplicació mòbil Mosquito Alert, de l’ASPB, per detectar nous punts de cria i perquè els experts hi puguin intervenir. Ha confirmat, a més, que gràcies a la intervenció ciutadana l’any passat es van poder detectar un 20 % de llocs amb la presència del mosquit que no es coneixien, molts, a Horta-Guinardó.