MERCEDES VIDAL, regidora del districte d'Horta-Guinardó "Recuperar un espai així per ús públic és complex i costós, però entenc que el patrimoni a part de complir en la seva funció de memòria també ha d'estar el servei dels usos públics." MONTSERRAT CASELLAS, Plataforma Salvem Can Fargas "Aquí hi ha hagut una cosa important que és que a part de la lluita veïnal, hi hagut un consens de tots els grups polítics."

La rehabilitació de la masia, d’origen medieval, ha costat prop de 2,5 milions d’euros. Conservant-ne els elements patrimonials, s’hi ha reformat pràcticament tot, tant la part central amb la torre medieval (catalogada com a Bé Cultural d’Interès Nacional) com el conjunt d’edificiacions adjacents de diferents èpoques, que ara adopten noves funcions. Un cop acabades les obres, el Districte d’Horta-Guinardó ha organitzat aquest dissabte i el que ve, coincidint amb la Festa Major de la Font d’en Fargues, tot un seguit de visites per als veïns.

La lluita veïnal per rehabilitar Can Fargas com a equipament públic va començar abans de l’any 2000. L’immoble era de propietat privada, però l’Ajuntament el va acabar comprant després d’anys de mobilitzacions per part de l’associació de veïns i la Plataforma Salvem Can Fargas, que fins i tot van organitzar festes reivindicatives a les portes de la masia. Un cop la propietat va esdevenir pública, la rehabilitació de la masia no va començar immediatament i, a més, el projecte va quedar congelat per la retallada d’inversions municipals durant la crisi econòmica. Finalment, les obres es van dur a terme l’any passat i van deixar al descobert nous elements d’interès patrimonial que s’han respectat i conservat.

Ensenyaments musicals no professionals per a totes les edats

L’Escola de Música Municipal Can Fargues serà la cinquena de la xarxa municipal. Com a les altres quatre, l’objectiu és promoure l’afició per la música amb un ventall d’activitats d’aprenentatge molt ampli, que abasta diferents estils, ensenyaments individuals o grupals, i per a totes les edats. Es tracta de formació musical no professional de qualitat, que també prepara l’alumnat especialment capacitat i interessat per accedir als estudis professionals.

La formació de llarga durada es divideix en diferents cicles: iniciació per a infants de quatre a vuit anys, pràctica instrumental fins als 12 anys, aprofundiment fins als 18 i propostes instrumentals i vocals, sobretot en grup, per als majors d’edat. A més, l’EMM Can Fargues també farà tallers, música per a nadons, classes magistrals, projectes, cursos monogràfics i seminaris. A banda de la formació, l’escola de música oferirà altres activitats culturals gratuïtes i per a tots els públics: cicles de concerts, activitats d’estiu i programes pedagògics per a les escoles i instituts d’Horta-Guinardó, incloent-hi intercanvis internacionals.