Feia tres anys que Estat, Ajuntament i Generalitat NO es veien les cares per parlar de l'estació de la Sagrera, i en la reunió d'aquesta tarda no hi ha hagut, precisament, bones notícies. El Ministeri de Foment ha admès que els treballs a l'estació estan aturats des de fa dos anys. El motiu: diferències entre les obres que els contractistes deien que estaven acabades i que, per tant, podien cobrar, i les que realment s'havien fet. Una situació que el Ministeri ja ha remès a la fiscalia i que va obligar a parar-ho tot. JULIO GÓMEZ-POMAR, secretari d'Estat d'Infraestructures i Transport "Nos se pudo seguir adelante con la obra porque ello hubiera perjudicado el análisis y los cálculos, de exactamente cuál era el volumen de obra que se había efectuado hasta el momento. Por lo tanto, no hubo más remedio que detener la ejecución". L'Ajuntament i la Generalitat, que no en sabien res, han rebut amb perplexitat l'anunci de Foment, a qui han acusat d'actuar de forma unilateral. Les dues administracions han reclamat que es reactivin les obres perquè asseguren que hi ha els recursos econòmics per fer-ho. ADA COLAU, alcaldessa de Barcelona "Per molt que hi hagi qüestions judicials, dificultats, etcètera, tot es pot abordar, tots podem fer al màxim de les nostres capacitats. La nostra voluntat és absoluta d'ajudar en tot el què puguem ajudar, però les obres s'han de reactivar." JOSEP RULL, conseller de Territori i Sostenibilitat "L'Estat no pot continuar actuant de manera unilateral en un projecte tan rellevant com l'estació de la Sagrera, que té un impacte i una afectació tan considerable." Les tres parts han acordat reunir-se a partir d'ara un cop al mes per fer el seguiment d'unes obres que Foment diu que continuaran aviat. De moment, només s'ha executat un 19 per cent de tota l'estació.

En la reunió d’aquest dimarts, Gómez-Pomar ha admès que es van detectar diferències entre les obres que les empreses contractistes donaven per executades i cobraven i les obres realitzades, motiu pel qual van decidir aturar els treballs de la futura estació de l’AVE, el 2014. El secretari d’Estat d’Infraestructures ha afegit que es va fer una auditoria interna i una d’externa i que es va remetre la informació a la fiscalia anticorrupció el 2015.

Des de l’Ajuntament i la Generalitat lamenten haver sabut aquesta informació en la reunió del consell d’administració de Barcelona-Sagrera Alta Velocitat d’aquest dimarts i s’han mostrat molestos per la falta d’informació i transparència del Govern espanyol. És per això que han acordat crear una comissió de seguiment en què s’asseuran les tres administracions un cop al mes. Ajuntament i Generalitat han fet front comú per reclamar que es reprenguin els treballs.

La societat Barcelona-Sagrera Alta Velocitat aglutina les tres administracions que han de coordinar les obres de l’estació: el Ministeri de Foment, l’Ajuntament de Barcelona i el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat. El consell d’administració de la societat no es reunia des de juliol de 2013. El secretari d’Estat d’Infraestructures, Julio Gómez-Pomar, ha presidit la trobada. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i la tinenta d’alcalde d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, han representat el consistori. Per part del govern català, hi ha assistit el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull.

La reunió ha tingut lloc just una setmana després que Adif anul·lés una visita d’obres a l’estació de la Sagrera. La visita havia de servir perquè l’alcaldessa, Ada Colau, i el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, coneguessin l’estat actual de les obres.