El carrer de Campoamor va ser, durant els segles XIX i XX, el principal eix viari d’Horta. JOAN TERMES, AV Horta “Vertebrava tota la circulació de l’antic poble d’Horta. Des de la carretera d’Horta, el passeig de Maragall, fins l’actual passeig de Valldaura.” Els burgesos barcelonins van construir cases modernistes per estiuejar-hi. Moltes encara es conserven. El carrer, però, no sempre s’ha anomenat de la mateixa manera. “Aquesta colònia tenia com a eix central la Rambla de Cortada, que és com es va dir al principi aquest passeig.” Es deia rambla de Cortada perquè duia a la Masia de Can Cortada. “Al 1907, quan Horta s’havia agregat a Barcelona, en el nomenclàtor van decidir canviar-li el nom de rambla Cortada pel carrer de Campoamor.” Un nom que podria no fer al·lusió només al poeta Ramón de Campoamor. “Aquí hi ha unes restes d’una vila romana documentada el 997 que es dia Campo Amaro.” L’església de Sant Joan d’Horta és un dels elements d’interès. La creu de terme o el convent de les dominiques en són d’altres. “La reina esposa d’Alfons V El Magnànim hi va passar dues nits. Per tant aquí hi ha dormit una reina.” No és l’única personalitat vinculada amb el carrer. “En una clínica, que era la clínica ferroviària, hi va néixer l’actual primer ministre de França, que és fill d’Horta, va néixer aquí, al carrer de Campoamor.” Atenent a les demandes veïnals, l’Ajuntament preveu fer una remodelació per posar al dia el carrer de Campoamor durant el mandat municipal actual.

La rambla de Cortada va ser, en un primer moment, el camí que servia per arribar fins a una masia homònima des del poble de Sant Joan d’Horta. Can Cortada, construïda al segle XI i que avui dia és un restaurant, era un dels masos més importants de la zona des de l’Edat Mitjana.

Ja al segle XIX, la rambla va esdevenir un eix viari principal que comunicava el passeig de Maragall, aleshores carretera d’Horta, amb el que ara és el passeig de Valldaura. L’any 1907, quan Horta ja havia estat annexada a Barcelona, la via va passar a anomenar-se carrer de Campoamor. Segons expliquen els veïns, podria no tractar-se tan sols d’un homenatge al poeta Ramón de Campoamor sinó també a causa del fet que en aquest punt del barri hi havia una vil·la romana que tenia el nom de Campo Amaro.

En aquest carrer, un dels més emblemàtics d’Horta, hi trobem diversos punts d’interès. Per exemple, una creu de terme, una torre d’aigua o l’església de Sant Joan d’Horta. També les cases modernistes d’estiuejants de la burgesia barcelonina que van establir-se al barri, primer de vacances i més tard de forma definitiva en acabar la Guerra Civil el 1939.

Ara l’Ajuntament preveu iniciar una reforma per posar al dia el carrer de Campoamor durant l’actual mandat municipal arran de les demandes de l’Associació de Veïns d’Horta.