És el primer judici pels incidents de Can Vies en què es persona la Generalitat, perquè és l'únic dels que s'han fet fins ara en què presumptament va resultar ferit un Mosso d'Esquadra. Suposadament, un dels joves acusats va llançar-li una pedra al braç i va causar-li ferides lleus. És per a ell, que la Generalitat demanava set anys de presó, una pena que ha rebaixat a cinc anys i mig durant la vista. A la resta d'encausats, els ha retirat els càrrecs d'atemptat a l'autoritat i els demana un any i mig de presó. És la mateixa petició que fa la Fiscalia. Al suposat autor del llançament de la pedra, en canvi, li demana tres anys i mig. Per la defensa, són unes peticions desproporcionades. EDUARDO CÁLIZ, advocat de la defensa "Responen a una política de criminalització dels moviments socials, de la dissidència política. Responen a una política de generar por cap a les classes populars per evitar així l'exercici d'un dret legítim, que és el dret legítim de manifestació pacífica." Mentre a l'interior de la Ciutat de la Justícia se celebrava la vista, a l'exterior més d'un centenar de persones s'han concentrat per donar suport als acusats. Tots quatre han negat les acusacions. Segons han explicat, van acudir a la manifestació de protesta contra el desallotjament de Can Vies però diuen que no van participar en els aldarulls i han assegurat que se'ls van trobar quan tornaven cap a casa. La defensa ha criticat que l'acusació es basi únicament en el testimoni dels agents dels Mossos. Diuen que no s'han aportat altres proves que la sustentin.

Als quatre acusats se’ls atribueix un atemptat amb instrument perillós, desordres públics i danys. Sobre un d’ells pesa també una presumpta agressió amb una pedra de grans dimensions a un mosso d’esquadra. De fet, el d’aquest dimarts ha estat el primer judici pels fets de Can Vies en el qual la Generalitat ha actuat com a acusació particular, ja que Interior va decidir intervenir en el moment en què un agent va assegurar que havia pres mal.

Per als quatre encausats, que van ser detinguts el maig de 2014 a Sants, la fiscalia demanava entre un i tres anys de presó en un primer moment, i la Generalitat havia elevat les penes fins als set anys. Finalment, però, la Generalitat ha rebaixat la petició de la pena a cinc anys i mig per al jove que suposadament va agredir el policia i ha demanat un any i mig per als altres tres. Per la seva banda, la fiscalia ha coincidit en una petició de 18 mesos pels desordres públics a aquests tres, a més d’una multa pels danys i l’atemptat a l’autoritat. I per a l’acusat d’agredir un policia, en canvi, el ministeri públic ha demanat tres anys i mig. Aquestes peticions, per la defensa dels encausats, són excessives.

Durant el judici, que ha començat més tard del que s’havia previst, han declarat dos testimonis (la parella i l’amic d’un dels acusats), i sis agents dels Mossos d’Esquadra, entre d’altres. També s’ha projectat un vídeo del moment d’una de les detencions, però segons Anaïs Franquesa, una de les advocades, les proves no han estat suficients. De fet, Franquesa considera una situació anòmala el fet que la principal prova de càrrec hagi estat la declaració policial.

Concentració de suport a la Ciutat de la Justícia

Des de les nou del matí, desenes de persones han passat per davant de l’edifici de Justícia de l’Hospitalet per mostrar el seu suport a les persones que avui eren jutjades. En la concentració ha arribat a haver-hi un centenar de persones a primera hora del matí entre amics, familiars, membres d’entitats de barri i cares conegudes com la de l’economista i activista Arcadi Oliveres i la del regidor de la CUP Josep Garganté. Un petit recital musical i un mosaic en forma de rosa han estat la forma de mostrar la solidaritat amb els quatre joves jutjats, als quals s’anomena popularment Les 4 Roses, perquè van ser detinguts al carrer dels Rosers.

Des que van començar els judicis pels fets de Can Vies, el gener de 2015, hi ha hagut una dotzena de condemnes que van dels sis mesos als quatre anys de presó i encara queden una setantena de judicis pendents. Precisament fa uns dies va fer dos anys que l’edifici ocupat de Can Vies es va desallotjar i començar a enderrocar. L’edifici, propietat de TMB, va esdevenir un centre social autogestionat l’any 1997. Després d’una llarga batalla judicial, el migdia del 26 de maig de 2014 es va executar el desallotjament i aquella mateixa tarda en va començar l’enderroc. Al vespre hi va haver la primera d’una sèrie de manifestacions que van acabar en batalles campals als carrers de Sants.