DIOSDADO TOLEDANO, plataforma Renda Garantia Ciutadana "A totes les candidatures, per dir que el poble està aquí, la ciutadania està aquí, la classe treballadora està aquí, les classes populars són a l'acció i demanem que agafin les nostres reivindicacions i que les apliquin si arriben a governar." LUIS BLANCO, plataforma Marxa per la Dignitat "El canvi només serà possible si el poble surt al carrer, es manifesta i s'empodera de la seva responsabilitat, de la seva capacitat de canvi."

La Marxa de la Dignitat representa la lluita global contra les desigualtats socials que, segons els participants, accentuen les retallades i les polítiques d’austeritat. Entre altres reivindicacions, reclamen obrir les fronteres als refugiats, defensar el dret a l’habitatge, eliminar la precarietat laboral i també hi ha lloc per a les protestes contra la violència masclista. El lema “Pa, treball, sostre, dignitat” encapçala la marxa, que ha sortit a les 17 h de Jardinets de Gràcia i ha avançat pel passeig de Gràcia fins arribar a la plaça Catalunya, on s’ha llegit un manifest i s’ha donat per finalitzada la convocatòria.

Com en altres ocasions, a la protesta també hi participen representants polítics, entre ells, membres de la CUP, ICV, EUiA, Procés Constituent i militants de Barcelona en Comú. També hi han participat sindicats com la CNT o la CGT, i entre les plataformes presents hi ha el col·lectiu del Banc Expropiat que, a més de donar-hi suport, ha aprofitat per fer visible la seva lluita amb un cartell que anunciava el següent: “El Banc Expropiat es queda a Gràcia”.

La manifestació és un conglomerat de lluites, entre les quals també hi ha la de la plataforma Renda Ciutadana Garantida. El seu portaveu, Diosdado Toledano, ha reivindicat que amb la renda garantida “no hi hauria pobresa a Catalunya” i, per això, reclama que s’ha de convertir en un dret indispensable per als ciutadans.

La primera Marxa de la Dignitat es va fer el 2014, quan col·lectius d’aturats i activistes van anar caminant durant setmanes des de diferents punts d’arreu d’Espanya fins a Madrid. Allà, el 22 de març es va fer una gran manifestació en contra de les desigualtats, una mobilització que es va repetir a la tardor a moltes ciutats espanyoles. Concretament, a Barcelona, la marxa es va celebrar el 29 de novembre i va aplegar milers de persones sota la pluja.