Un grup de veïns de la plaça de Sant Vicenç de Sarrià s'han cansat de veure com les burilles s'acumulen al terra o com els escocells es converteixen en cendrers. Volen que sigui la primera plaça sense puntes de cigarret de Barcelona. JORDI BIGUES, veí de Sarrià “Això que sembla anecdòtic també significa un canvi de xip per molta gent que està acostumada a desfer-se de les escombraries al seu pas, en la mesura que genera xiclets, papers, pipes o puntes de cigarret. I això, aquest canvi, cultural, s'ha de produir perquè hem de pensar que hem de tractar la plaça com si fos el sofà de casa nostra.” Després d'explicar aquesta iniciativa al consell de barri i als tècnics que s'encarreguen de la recollida d'escombraries, els veïns han aconseguit que s'instal·lin els dos primers cendrers de la plaça. JÈSSICA SILLES, veïna de Sarrià “Les burilles era aquesta mica d'aresta per acabar de polir, perquè tothom pogués fer ús de la plaça amb tranquil·litat. Que els nens poguessin córrer pel terra sense cap perill, que es posessin una burilla del que sigui a la boca. Penso que ho estem aconseguint.” També han parlat amb els veïns per conscienciar-los dels beneficis de tenir una plaça més neta. PAULINA BIGUES, veïna de Sarrià “Jo crec que no seria tan complicat però podrien ficar alguna cosa als bancs, com cendrers o algo perquè no és conscienciació sinó vagància, suposo.” Aquest grup de veïns de Sarrià ha calculat que cada persona produeix a l'any unes 1.000 o 1.200 puntes de cigarret, que tarden més d’una dècada a degradar-se.

Després de proposar-ho al Consell de barri i informar de la iniciativa als tècnics de l’empresa de recollida d’escombraries, ja tenen dos cendrers instal·lats a la plaça. “És una iniciativa simpàtica, anecdòtica, però significa també un canvi de xip per molta gent que està acostumada a desfer-se de les escombraries al seu pas, en la mesura que genera xiclets, papers, pipes o puntes de cigarret”, explica Jordi Bigues, un dels veïns impulsors d’aquesta acció.

Per conscienciar els ciutadans que fan servir la plaça gairebé a diari, han enganxat alguns cartells. Però sobretot s’han dedicat a explicar a la gent quin és el repte. “Només es tracta d’explicar-ho bé i que tothom comparteixi que és un benefici per tots tenir la plaça més neta”, argumenta Jèssica Silles, impulsora d’aquesta idea.

Al voltant de la plaça hi viuen unes 100 persones, entre les quals famílies amb nens petits. “El tema de les burilles era l’aresta que s’havia d’acabar de polir perquè els nens poguessin córrer per la plaça sense cap perill, que es posessin una burilla del que sigui a la boca. Penso que ho estem aconseguint”, afegeix la Jèssica Silles, mare de dos nens.