Fa més de 10 anys que en Jordi Catalán veu aquest edifici davant de casa seva. És un dels blocs que va construir a l'illa Sandoz la promotora Indret Vertical. En Jordi forma part d’un grup de veïns que fa 20 anys que lluiten per demostrar que en la construcció es van cometre irregularitats. Ara una sentència del Tribunal Suprem els ha donat la raó. L’Alt Tribunal ha dictaminat nul·la la modificació que va fer l’Ajuntament el 2007 del Pla General Metropolità per legalitzar l'excés de metres construïts per l'empresa. EDUARD MORENO, advocat de la Comissió d'afectats per l'Illa Sandoz “Aquesta és una situació kafkiana, difícil. Si s'ha fet malament, doncs s'ha de fer bé, restituint la cosa natural: enderrocar.” JORDI CATALÁN, Comissió d'afectats per l'Illa Sandoz “Volem que es faci justícia. Que es depurin responsabilitats. I el que l'Ajuntament hagi de resoldre que ho resolgui.” L'empresa Sandoz va vendre el solar per 18.000 metres quadrats edificables i al final se'n van construir 28.000. Els veïns denuncien que les irregularitats salten a la vista. CARLOS CHICA, Comissió d'afectats per l'Illa Sandoz “Desde aquellas dos ventanas que es como decir el sobreático, todo eso sobra, es ilegal. Esta calle, Vives i Tutó es estrecha. Podemos ver este saliente que si lo comparamos con el de enfrente, por no decir... hombre pues yo creo que casi es el doble.” En Jordi Catalán assegura que l'alçària dels blocs els ha tret la llum i la intimitat que tenien abans a casa seva. CARLOS CHICA, Comissió d'afectats per l'Illa Sandoz “Ahora vamos a ir contra las licencias. Pedir al Ayuntamiento exclusivamente que adecúe las licencias a la legalidad existente.” Si l'Ajuntament no ho fa, aquests veïns tornaran a acudir als tribunals. Des del consistori asseguren que les llicències no són objecte del plet, que no estan afectades per la sentència del Tribunal Suprem, i que per tant no s'han de fer enderrocaments.

El Tribunal Suprem ha dictaminat que la modificació puntual del Pla General Metropolità que va fer l’Ajuntament de Barcelona l’any 2007 per legalitzar l’excés d’edificabilitat als blocs de pisos construïts per la promotora Indret Vertical a l’anomenada illa Sandoz (c.Fontcuberta-Santa Amèlia-Osi-Cardenal Vives i Tutó) és nul·la. A més, ha argumentat que la modificació ha estat un “vestit a mida”, propi de l’urbanisme “a la carta”. Els veïns, que durant gairebé 20 anys han estat lluitant contra les irregularitats comeses per l’Ajuntament, creuen que el consistori ha allargat el procés “fins a l’extenuació amb argúcies” i que ara ha de rectificar.

Jordi Catalán, portaveu de la Comissió d’Afectats per l’Illa Sandoz, declara que volen “que es faci justícia” i “que es depurin responsabilitats” i demanen que l’Ajuntament resolgui el que sigui necessari. Per això els veïns esperen que les llicències atorgades en el seu moment a l’empara d’un planejament urbanístic, declarat ara nul, siguin adequades a la realitat. Carlos Chica, de la mateixa comissió, afirma que tornaran a acudir al jutge si la situació no se soluciona. L’advocat de la Comissió d’Afectats per l’Illa Sandoz, Eduardo Mendoza, planteja la possibilitat d’enderrocar tot allò que ara s’ha declarat nul. Des de l’Ajuntament, però, asseguren que les llicències no són objecte del plet, que no estan afectades per la sentència del Tribunal Suprem, i que, per tant, no s’han de fer enderrocaments.

La promotora Indret Vertical va comprar a la multinacional farmacèutica Sandoz 18.000 metres edificables. Segons els veïns, l’empresa promotora n’hauria construït 28.000. Els blocs de pisos es van acabar de construir el 2005. La Comissió d’Afectats per l’Illa Sandoz ja ha guanyat tres recursos contenciosos administratius al TSJC i tres de cassació al TSJC i el Tribunal Suprem contra l’Ajuntament. La sentència es considera ferma i el consistori ja no hi pot apel·lar.