No és casual que el Pla de barris arrenqui a l'eix Besòs, l'espai on s'agrupen alguns dels barris més castigats per la crisi, com el del Besòs i el Maresme. El Pla vol revertir les desigualtats socials d'aquests territoris i abans de l'estiu ja començaran les actuacions. Les tres primeres àrees escollides són la Trinitat Nova, els barris de Baró de Viver i el Bon Pastor, i el del Besòs i el Maresme. S'hi preveuen accions diverses en educació, el foment de l'ocupació, la rehabilitació d'habitatges i l'urbanisme de barri, mesures que es decidiran amb els veïns. ADA COLAU, alcaldessa de Barcelona "El pla de barris no només és una eina poderosa per fer front al principal repte de la ciutat, que és la desigualtat, sinó que també és una oportunitat per assajar una nova manera de treballar." Les entitats veïnals han seguit la presentació del Pla, que s'ha fet avui a l'Ajuntament. La satisfacció de ser els primers es barreja també amb l'escepticisme. De fet, alguns recorden que es van quedar a les portes de l'antiga Llei de barris. PAQUITA DELGADO, AV Bon Pastor "Nos da la oportunidad de volver a reiniciar todo aquello con lo que nos habíamos quedado a medias." RAMON CASES, AV Trinitat Nova "Fins que no ho veiem, sincerament parlant clar, fins que no veiem les màquines i tota l'evolució, no ens ho creiem." SANTOS PÉREZ, AV Besòs i el Maresme "A ver si de una vez por todas convertimos el barrio en un espacio de oportunidades de futuro." Amb un pressupost de 150 milions d'euros, el Pla vol arribar aquest mandat a 15 barris, amb 10 milions per cada un. Des de l'oposició s'ha reclamat al govern menys anuncis i més concreció.

Colau ha assegurat que el Pla de barris “és un dels principals projectes d’aquest mandat i avui comença a caminar” i ha afegit que l’objectiu és reduir desigualtats entre barris en àmbits fonamentals “per assolir una ciutat més justa i feta en comú”.

Sobre el mapa de la ciutat, aquesta iniciativa es vol aplicar a les zones on la vulnerabilitat social està més estesa, és a dir, l’eix Besòs, Ciutat Vella, la Marina i la Zona Franca i els barris de muntanya. En aquest sentit, es vol impulsar l’activitat econòmica, fer front a dèficits urbanístics i millorar la qualitat de vida dels veïns. Colau ha explicat a les entitats veïnals que, per desenvolupar el pla, s’ha dissenyat un procés per implicar els veïns, així com el teixit associatiu local, i que, a la tardor, s’iniciaran tres plans més amb incidència a 10 barris.

En concret, a la Trinitat Nova s’han proposat projectes educatius al voltant de l’Escola Sant Jordi, definir els usos de la Casa de l’Aigua i millorar l’ocupació i la seguretat dels veïns del barri. Al Bon Pastor i Baró de Viver, es proposa definir un pol d’activació econòmica i ocupació vinculada a la memòria i dinamització dels polígons industrials i reforçar la mobilitat i la connectivitat amb els barris veïns. Finalment, al Besòs i el Maresme es vol impulsar l’educació en el lleure i les arts, promoure la formació d’adults, crear nous projectes d’economia social i cooperativa, impulsar una política integral de l’habitatge i potenciar l’ocupació vinculada al Fòrum i al nou campus universitari del Besòs.