Segons ha explicat Josep Maria Argimon, subdirector del Servei Català de Salut, el 6 de maig l’Hospital Vall d’Hebron va fer saber a la conselleria que hi havia més casos dels habituals de quadres clínics d’encefalitis per enterovirus. A partir de llavors, l’Agència de Salut Pública va començar a treballar per donar resposta a tota la xarxa assistencial pediàtrica. Argimon admet que és important estendre les recomanacions per evitar el contagi, així com que els pediatres coneguin les evolucions per facilitar la detecció de possibles casos nous. De moment, 48 pacients menors de sis anys han requerit ingrés hospitalari.

Argimon ha explicat que només un cas, datat el mes de febrer, és d’una pacient afectada per l’enterovirus D68, que és un derivat de l’anomenada poliomielitis i que provoca paràlisi flàccida. Es tracta d’una nena de tres anys que pateix tetraplègia i que el Vall d’Hebron va derivar a l’Institut Guttman de Badalona, on roman ingressada. La resta de malalts afectats han superat les proves d’aquest tipus concret d’enterovirus. També un nen amb símptomes similars que va morir el 27 de març, tot i que no s’ha pogut determinar que la causa fos un enterovirus.

Tomàs Pumarola, cap de Virologia del Vall d’Hebron, ha explicat que en aquest hospital hi ha tres casos d’afectats per l’enterovirus A71, causant de quadres neurològics aguts i que prové del sud-est asiàtic. També se sap que 15 casos són del tipus A, però encara no s’ha pogut especificar si són 71.

Segons Carles Rodrigo, cap de Pediatria del Vall d’Hebron, la diferència entre aquest enterovirus i d’altres és l’afectació al romboencèfal, la part del cervell que controla les funcions vitals. Rodrigo també ha aclarit que, dels 48 menors afectats per enterovirus, “n’hi ha 21 d’ingressats i tenen una evolució molt bona“. Hi ha dos casos més que es troben a l’UCI actualment, encara que en total han passat per aquesta unitat un total de nou casos.

Rodrigo ha especificat que els quadres mèdics estan marcats per febre, tremolors, convulsions, trastorns de la mobilitat, debilitat, faringitis, meningitis i erupcions cutànies. Ha recordat la importància d’acudir al pediatra si es detecta algun símptoma, encara que ha aclarit que “els casos greus representen un per cada milió“.

Els especialistes assenyalen que no existeix cap tractament preventiu per a aquests enterovirus i “estem lluny de tenir una vacuna“, ha confessat Pumarola.

Durant aquests mesos, el servei de Pediatria del Vall d’Hebron ha participat en les Jornades Nacionals de Pediatria i en el Congrés Europeu de Pediatria per arribar a combatre aquestes afectacions, que actuen principalment en el sistema nerviós d’una part del cervell.