La Cambra de Comerç de Barcelona ha elaborat el primer Indicador d’igualtat de gènere de Catalunya. Aquest estudi, segons ha explicat a BTV Anna Mercader, directora de l’Observatori Dona, Empresa i Economia, ha posat sobre la taula l’existència d’una nova pobresa femenina que afecta dones amb bona formació i estudis. L’informe relaciona la formació, el risc de pobresa, el mercat de treball i l’apoderament entre homes i dones, entre 2005 i 2015, i en destaca el fet que la taxa de risc de pobresa de les dones ha passat del 8,9 al 13,1 %, que supera de molt la que presenten els homes. A més, Mercader alerta de l’augment de “dones sandvitx”, que són les que tenen a càrrec infants i gent gran.

L’estudi especifica que les dones tenen un nivell de formació més gran que el dels homes, concretament el 56 % dels títols universitaris són de dones, però això no es tradueix en una reducció substancial de les desigualtats. De fet, Mercader afirma que es manté una bretxa salarial important del 19 % que eleva el risc de les dones de caure en la pobresa malgrat tenir feina. A més, això també perjudica les pensions, que segons Mercader poden arribar a ser un 31 % més baixes per a les dones.

Des de l’ l’Observatori Dona, Empresa i Economia es reclama un horari laboral més europeu, un permís de paternitat obligatori i intransferible i un sistema de quotes que obligaria totes les empreses, de més de 250 contractats, a tenir una paritat de treballadors i treballadores del 60-40 %, tal com preveu la llei aprovada al Parlament el juliol passat i que segons Mercader “està en un calaix”.

Mercader també ha dit que “el 70 % de les empreses catalanes no tenen cap dona a dalt de tot” i que tot i que la política és el sector en què hi ha més paritat perquè ho obliga la llei, encara hi ha moltes diferències: a Catalunya hi ha 772 alcaldes i només 147 alcaldesses, així com 83 diputats i 52 diputades. Un altre dels àmbits en què la desigualtat sembla enquistar-se, segons l’informe, és a les càtedres universitàries: el 2015 hi havia 329 catedràtiques i 1.239 catedràtics (un 73 % menys respecte a 10 anys enrere).

Un altre factor que Mercader destaca és que “demanar una reducció de jornada penalitza molt les dones treballadores perquè cobren menys diners i no estan a la llista de càrrecs”. Actualment hi ha un 22 % d’ocupació a temps parcial de dones, enfront del 7 % dels homes.