Es diu Pantumacona, i no és una trobada de ciclistes aficionats al pa amb tomàquet! Es tracta d'una gran cita anual que aplega amants de la bicicleta d'arreu. LILIANA LÓPEZ, organitzadora: "Valencia ha hecho en el 2014 la Citricona por las naranjas y Jetafe la Piratona, entonces le da una identidad distinta aunque es inclusiva." Un miler de ciclistes es llancen als carrers de Barcelona, amb un missatge clar: que l'ús de la bicicleta ajudi a reduir els nivells de contaminació. A Europa, per exemple, és la causant de 430.000 morts prematures a l'any. A Barcelona la pol·lució és responsable de 3.500 morts a l'any. Contribueix a l'aparició d'afeccions cardíaques, problemes respiratoris.... i càncer." La marxa no s'ha aturat en cap moment i tampoc no ho ha fet al seu pas per la ronda Litoral. Els ciclistes han tallat el trànsit des de la sortida de Marina fins a la de Ciutat Vella. Tot plegat per reivindicar l'ús d'aquest mitjà de transport ecològic. En Ricardo fins i tot es veu obligat a utilitzar la mascareta per protegir-se dels mals fums de la ciutat. RICARDO: "Sobretot quan baixo a l'Eixample sempre la porto i després, com que visc a Horta-Guinardó no cal tant perquè pels carrers no hi ha tants cotxes." La trobada s'allarga fins diumenge. Aquesta nit hi ha concert i demà una pedalada fins l'aeroport del Prat que acabarà en un picnic multitudinari.

La pedalada de la Massa Crítica per Barcelona ha estat avui més multitudinària que de costum. Cada mes es troben a l’Arc de Triomf a les 20 h desenes i de vegades centenars de ciclistes per recórrer la ciutat quan es fa fosc i demostrar que, junts, guanyen la partida als cotxes i obtenen la preferència en l’ús de la calçada. Avui han fet aquest mateix exercici plegats prop de 3.000 ciclistes vinguts d’altres ciutats espanyoles. Com per exemple el Manolo Ortiz, que ha vingut de Valladolid i ja és un veterà d’aquesta bicicletada anual: “Alguns hem vingut en tren, altres en furgoneta, hem estat a Getafe, Valladolid, Gijón, Madrid, Bilbao i havíem de ser aquí”.

A les 18 h, la massa de ciclistes més diversos s’ha aplegat a l’Arc de Triomf i ha començat a baixar pel passeig de Lluís Companys. Han vorejat el Parc de la Ciutadella pel passeig de Circumval·lació i després han pujat pel carrer de la Marina i han tornat a baixar fins a la plaça dels Voluntaris Olímpics. El so de timbres, botzines i un equip mòbil de música ha animat en tot moment aquesta gran festa de la bicicleta.

Un dels moments més impactants ha estat quan els ciclistes han entrat a la ronda del Litoral per l’entrada 22 i han aturat el trànsit. Durant uns minuts, els pedals han substituït els volants fins la sortida 21, a Ciutat Vella. La Pantumacona ha repetit, doncs, l’experiència de la darrera Massa Critica de Barcelona ja que s’ha tornat a ficar en una via ràpida, en principi prohibida per a bicicletes, que en aquell cas va ser la ronda del Guinardó i el túnel de la Rovira.

Dins del túnel de la ronda del Litoral, han aturat les bicicletes i les han alçat, un dels gestos més emblemàtics de la Criticona, que s’ha repetit després al llarg de tot el recorregut. En sortir del túnel de la ronda ja plovia. Els ciclistes han enfilat el Paral·lel i han arribat fins a l’avinguda de la Reina Maria Cristina.

Després han agafat la Gran Via de tornada cap al centre de la ciutat, han pujat pel passeig de Gràcia i, a través de diversos carrers de l’Eixample, han arribat fins al davant de la Sagrada Família.

Finalment, per Sardenya han baixat cap a les Glòries i han assolit el Poblenou per la part baixa de la Diagonal. En tot moment s’han sentit botzines, música i càntics per reivindicar la bicicleta com a transport sostenible per combatre la contaminació a les ciutats. La frase més repetida, en castellà: “no cuesta un duro y pone el culo duro”. Un exemple de l’ambient festiu i alhora reivindicatiu de la trobada.

Durant tot el cap de setmana llarg, els ciclistes de la Pantumacona participen en activitats organitzades en diversos punts de la ciutat per acollir-los. Avui la majoria han passat el dia a l’Espai Germanetes de l’Esquerra de l’Eixample, on fins a les 17 h hi havia tallers, xerrades i gastronomia preparats per aprendre i passar-ho bé entre amants de la bicicleta.