Participants d’arreu han començat a arribar aquest divendres en tren, cotxe, autocar o pedalant a la carretera amb les seves bicicletes. A les 20 h al Poblenou s’ha organitzat una festa de benvinguda. Aquest cap de setmana, els ciclistes de la Pantumacona participen en festes nocturnes a la Base Nàutica de la Mar Bella i a l’Hangar, en un munt de tallers i activitats durant tot el dissabte a l’Espai Germanetes de l’Esquerra de l’Eixample, en una ruta antituristes també des de l’Arc de Triomf i una ruta de bars per la Vila de Gràcia. Els ciclistes s’allotgen amb sacs de dormir i aparcament vigilat per a les bicicletes a l’Institut Quatre Cantons, del Poblenou.

El plat fort de la Pantumacona, però, serà aquest dissabte: a les 18 h a l’Arc de Triomf començarà una marxa multitudinària per la ciutat, a la qual es preveu que se sumin més d’un miler de ciclistes. Els participants volen reivindicar que els cotxes que habitualment ocupen els carrers de la ciutat es poden substituir per bicicletes, que consideren més saludables i ecològiques. I que l’habitual domini de les calçades per part de cotxes i motos canvia quan les bicicletes són moltes més que els vehicles motoritzats. L’objectiu és el mateix que el de la Massa Crítica, que cada primer divendres de mes surt a pedalar per la ciutat: reivindicar l’ús de la bici i compartir-ne el gaudi.

Cada any, la coordinació d’aquestes trobades a escala estatal tria per votació popular una ciutat espanyola per celebrar una trobada com la que el 2010 va tenir lloc a Madrid, amb més de 4.000 participants. Tal com es va anunciar al març, enguany l’escollida és Barcelona i, per això, la trobada rep el nom de Pantumacona. Amb diferents noms en funció de la ciutat, la trobada ha tingut lloc a Bilbao el 2011 (Kritikona), a Valladolid el 2012 (Pucelona), a Gijón el 2013 (Crixixona), a València el 2014 (Citricona) i a Getafe l’any passat (Piratona).

Aquesta trobada ciclista vol reivindicar la bicicleta com un mitjà de transport sostenible i clau per combatre la contaminació de l’aire. Es calcula que cada any a l’àrea metropolitana de Barcelona moren prematurament 3.500 persones a causa d’aquesta contaminació. La Plataforma per la Qualitat de l’Aire s’ha sumat a la celebració de la Pantumacona a Barcelona.