Evitar el cos a cos amb persones alterades, com va passar en el cas de Juan Andrés Benítez, és l'argument principal dels sindicats dels Mossos. Les pistoles elèctriques, també conegudes pel nom comercial Taser, reduirien, diuen, el risc de lesions tant per als agents com per a les persones que han de contenir. VALENTÍN ANADÓN, portaveu del sindicat de Mossos SAP-UGT "El cas Benítez és sense dubte una de les situacions paradigmàtiques en les quals es podia haver utlitzat aquesta possibilitat, les taser, i molt possiblement estaríem parlant d'un resultat que no implicaria la pèrdua d'una vida humana." La menció a aquest cas, dos dies després que sis mossos hagin acceptat ser condemnats per homicidi imprudent, està fora de lloc per als col·lectius que s'oposen a les pistoles elèctriques. ANDRÉS GARCÍA BERRIO, plataforma Stop Taser "Que s'intenti fer servir això per introduir una pistola, una eina policial al cos dels Mossos d'Esquadra em sembla una falta de respecte a les víctimes, a les associacions pels drets humans i a tothom." Però els sindicats també defensen l'efectivitat de les Taser en altres casos, per exemple davant de persones armades. La descàrrega elèctrica que dispara la pistola inhibeix durant un instant la musculatura de qui rep el tret. I tot i que el Síndic de Greuges les va desaconsellar sobre persones amb patologies cardíaques, malalties mentals o sota el consum de drogues, els policies demanen que no es faci una regulació estricta i que es confiï en ells. IMMA VIUDES, portaveu del SAP-FEPOL "A les policies locals porten 20 anys fent ús d'aquest dispositiu i en cap cas, mai hi ha hagut una situació de lesivitat." ANDRÉS GARCÍA BERRIO "Quan un dispara l'arma, no sap tota una sèrie de qüestions que hi ha molts informes que diuen que podrien acabar produïnt la mort." Fa uns dies, el director de la policia va apuntar que les pistoles es distribuirien només als caps de torn, però avui tots els sindicats, excepte el dels comandaments, han demanat que també se'n reparteixin entre els agents dedicats a seguretat ciutadana.

Els sindicats han expressat el seu posicionament a favor que els Mossos incorporin aquestes armes abans d’arribar a un enfrontament com el que es va veure en el cas Benítez o arribar a l’ús de les armes de foc. Creuen que l’ús de les pistoles Taser evita el cos a cos ja que la persona disparada pateix una paràlisi temporal que permet arrestar-la sense lluita. Des dels sindicat SAP-FEPOL afirmen que les pistoles elèctriques serien una arma intermitja entre l’arma de foc i la contenció física dura en casos d’alteració de conducta i que s’evitarien conflictes i, fins i tot, casos de mort. Han afegit que sempre es faria un ús puntual de l’arma i acompanyada d’una càmera per tenir garanties.

Un dels punts més controvertits és utilitzar les pistoles en persones amb alienació mental, un supòsit en què la direcció general i els sindicats les volen fer servir. Des dels sindicats asseguren que no es pot determinar en una reducció policial si una persona pateix alguna malaltia mental i, també, que és “impossible” saber si té una cardiopatia. El grup de treball al Parlament arriba dos dies després de la sentència per conformitat que ha evitat el judici pel cas Benítez.

Interior estudia comprar 134 pistoles elèctriques amb les seves respectives càmeres per gravar les actuacions cada cop que se’n faci ús, segons va explicar fa uns mesos el director general dels Mossos, Albert Batlle, que va afegir que es donaria una d’aquestes pistoles al cap de guàrdia de cada comissaria. Diverses associacions com Amnistia Internacional i la plataforma Stop Taser s’oposen a l’ús d’aquesta arma. Afirmen que és un arma que no és necessària i que els comandaments policials s’han contradit sobre com s’utilitzarien aquestes pistoles. A més consideren “grotesc” utilitzar com a exemple el cas Benítez, ja que sembla que es vulgui justificar la introducció d’aquest tipus d’arma a partir d’un cas d’abús policial.

Afirmen que el 2015 van morir 43 persones per l’ús d’aquestes pistoles, i que es podria utilitzar en excés i en casos no pertinents. Creuen que les càmeres són una bona idea per evitar abusos, però que no hi ha garanties que s’activin sempre que s’utilitza l’arma.