PIA MANYÀ, alumna del col·legi Sagrat Cor de Sarrià “Es molt típic. Nosaltres a l'hora del pati prendre pipes, sortir-ne a comprar i després a vegades, per exemple, jo personalment, m'han fet escombrar el passadís de l'escola. O veient el terra com queda de brut, se'ns va ocórrer buscar una idea.” Així es com cinc alumnes de primer de batxillerat del col·legi Sagrat Cor de Sarrià es van inspirar per crear la “shellbag”, una bossa biodegradable feta de pell de plàtan que s'adhereix a les bosses de pipes. Un producte amb què han guanyat el primer premi nacional del programa Miniempreses que atorga la Fundació Junior Achievement. PIA SUBIRÓS, alumna del col·legi Sagrat Cor de Sarrià “Jo crec que el nostre punt fort. A més que és un molt bon producte, molt útil i molt senzill, és el fet que som un molt bon equip i que transmetem molt d'entusiasme. Empatitzem amb la gent, diem que és qüestió de civisme, és per millorar la nostra ciutat, el medi ambient.” La seva idea és que s'acabi col·locant dins de les bosses de snacks amb closca i que la 'shellbag', amb les restes, es converteixin en compostatge. De moment, han patentat el producte, volen tirar endavant la seva empresa i el juliol defensaran el projecte a Lucerna, representant a Espanya. BEATRIZ LUCAYA, professora de l'economia de l'empresa del col·legi Sagrat Cor “A Europa ho hem de vendre d'una altra manera, perquè per a ells ja és inconcebible que la gent mengi pel carrer, i la brutícia caigui a terra. O sigui, li hem de donar una volta perquè tingui molt d'interès a la competició internacional.”

“A l’hora del pati mengem pipes. És molt típic. I a mi m’han fet escombrar el passadís de l’escola. Així, veient el terra com queda de brut se’ns va ocórrer buscar una idea”, explica Pia Manyà, alumna de batxillerat del col·legi Sagrat Cor de Sarrià. Així és com ella i cinc companys de l’escola es van inspirar per idear la Shellbag, una bossa biodegradable feta de pell de plàtan que s’adhereix a les bosses de plàstic de fruita seca amb closca, com les pipes o els festucs. Aquests estudiants volen facilitar que el consumidor recicli la Shellbag amb les restes de menjar.

Aquest producte els ha permès guanyar el primer premi nacional del programa de miniempreses que atorga la Fundació Junior Achievement, en reconeixement de la seva iniciativa de consum sostenible. És un certamen que se celebra en 122 països i que premia les millors idees emprenedores d’estudiants.

La bossa biodegradable, un producte que ja han patentat

Els alumnes ja han patentat aquesta bossa biodegradable que van voler presentar amb el lema “Al terra només els peus”. “És un producte molt útil i senzill. Jo crec que el nostre punt fort és que transmetem molt d’entusiasme. Expliquem que és per millorar la nostra ciutat i el medi ambient”, relata Pia Subirós, una de les alumnes guanyadores del premi. Els estudiants expliquen que gràcies al pare d’una companya van contactar amb un proveïdor de la Xina que els va enviar cinc bosses fetes amb tres materials i cinc mides diferents. De moment, han venut la Shellbag entre els companys de l’escola, però també han contactat amb l’empresa de càtering que treballa amb el FC Barcelona i el RCE Espanyol per tal d’introduir el producte als estadis. De moment, els dos clubs estudien la proposta.

Aquests alumnes de primer de batxillerat han treballat aquest projecte a l’assignatura de l’economia de l’empresa i han hagut de presentar un pla complet de tot el cicle de vida del negoci: des de l’elaboració del pla d’empresa fins al disseny, producció i comercialització del producte o servei, entre d’altres. Ara defensaran el projecte a Lucerna (Suïssa) el 26 i 27 de juliol representant Espanya en un certamen que es realitza en 122 països i en què poden participar alumnes d’entre 15 i 19 anys. “A Europa ho hem de vendre d’una altra manera, perquè per ells ja és inconcebible que la gent mengi pel carrer, i la brutícia caigui a terra”, explica Beatriz Lucaya, professora de l’economia de l’empresa del col·legi Sagrat Cor. Aquesta és la quarta vegada que aquest centre de Sarrià arriba a la final nacional d’aquest concurs.