En aquesta farmàcia, les dependentes pràcticament no es mouen de darrere el mostrador. Els medicaments els arriben gairebé al taulell a través d'aquests dispensadors. Ara bé, d'on vénen i qui els llança pel tub? Des d'un passadís de l'estació, ho podem veure. És aquest robot intel·ligent. El tenen des de fa quatre anys. ELENA SCHRÖDER, farmacèutica "Ens dóna molta llibertat de poder estar al taulell i sense moure't que tu puguis donar el medicament i puguis estar parlant tranquil·lament de tot, d'interaccions, posologies, etcètera." Des de l'ordinador, només cal donar-li l'ordre perquè agafi el medicament desitjat i el llanci al dispensador. Mentre està aturat, però, també fa feina. Aprofita per ordenar, fer més espai i controlar l'estoc i les dates de caducitat. Tot ho fa sol. Això sí, necessita que li introdueixin els productes i que quan s'encalli, algú entri a dins a donar-li un cop de mà. ELENA SCHRÖDER, farmacèutica "Sempre depèn d'algú de la plantilla per realment posar-se en marxa o per funcionar. O sigui que és tant independent com sembla i realment no té perquè reduir la plantilla. Al revés, ell forma part de la plantilla." Els experts alerten que l'automatització cada vegada avançarà més i en més àmbits. Els que tenen més risc són l'administratiu o el de la neteja. JOSEP LLADÓS, professor dels Estudis d'Economia i Empresa de la UOC "No estem preveient una eliminació o substitució de llocs de treball com a tal, sinó una substitució de moltes tasques que estem fent en la major part dels llocs de treball." On la robòtica ja està força implementada és en la sanitat i també en el sector automobilístic, amb robots industrials que fabriquen sèries de vehicles idèntics.

Coincidint amb l’1 de maig, el Dia Internacional del Treball, el Fòrum Econòmic Mundial ha publicat un informe sobre el futur del treball que alerta que l’ús dels robots i la intel·ligència artificial en l’àmbit laboral avancen molt ràpidament. De fet, constata que la digitalització de la indústria pot fer desaparèixer 7,1 milions de llocs de treball i que se’n creïn 2,1 milions de nous entre el 2015 i el 2020.

Segons el professor dels Estudis d’Economia i Empresa de la UOC, Josep Lladós, hi ha sectors que corren més el risc d’automatitzar-se. Assegura que normalment són feines rutinàries i repetitives i que requereixen una qualificació intermèdia com ara tasques de neteja, manteniment, logística i, cada vegada més, l’àmbit administratiu. En tot cas, Lladós remarca que “l’automatització no preveu una eliminació o substitució de llocs de feina, sinó una substitució de moltes tasques que estem fent en la major part dels llocs de treball.”

Lladós explica que hi ha sectors on la robòtica està força implementada com el transport i les mercaderies i la sanitat. Per exemple, els laboratoris clínics de la Vall d’Hebron tenen cadenes de braços robòtics que han agilitzat el procés d’anàlisi i poden processar més de 18.000 mostres al dia. Un altre exemple són algunes farmàcies que tenen robots intel·ligents que classifiquen els medicaments, els dispensen al mostrador i, fins i tot, en controlen la data de caducitat. Segons Elena Schröder, que és farmacèutica de la farmàcia de l’Estació de Sants, el robot els “dóna molta llibertat de poder estar al taulell i sense moure’t pots donar el medicament i pots estar parlant tranquil·lament de tot, d’interaccions, posologies, etc. amb el client”. Schröder considera que el robot no els ha tret llocs de feina. Al contrari, assegura que és indispensable que hi ha alguna persona pendent del seu funcionament, ja que es pot encallar i, a més, se li han d’introduir tots els medicaments de forma manual.

Ara bé, l’automatització també pot comportar l’aparició nous llocs de treball en altres sectors. De fet, es considera que el 75% dels oficis i professions del futur encara no existeixen i que la majoria estaran relacionats amb els sistemes informàtics, la gestió de dades i la seguretat informàtica i els sistemes robòtics com ara pilots de drons o dissenyadors de moda amb impressió 3D.