La Unió General de Treballadors de Catalunya i Comissions Obreres de Catalunya han congregat milers de persones en la manifestació central del Primer de Maig. La marxa ha arrencat a quarts de dotze de la cantonada entre la ronda de Sant Pere i el passeig de Gràcia de Barcelona i ha marxat per la via Laietana sota el lema “Contra la pobresa salarial i social: treball digne i drets”. La Guàrdia Urbana ha xifrat la participació en 9.000 persones mentre que els sindicats n’han sumat 50.000.

Les dues organitzacions consideren que la “pobresa” dels treballadors és “el resultat de les polítiques d’austeritat, les retallades i les privatitzacions”. Durant la marxa, el secretari general de CCOO, Joan Carles Gallego, ha assegurat que “hi ha riquesa, però es queda al compte corrent de les empreses amb més poder”. Per la seva banda, el secretari general d’UGT, Camil Ros, ha advertit que “cal agilitzar la tramitació d’una renda mínima garantida perquè les famílies no poden esperar ni tres ni 18 mesos”.

Ambdós sindicats han advertit que ha començat una “ofensiva sindical” per derogar la reforma laboral aprovada pel Partit Popular i han amenaçat amb una possible vaga generalunitària per a finals d’any. A més, tant CCOO i la UGT denuncien que “el creixement econòmic no arriba a la gent, que continua patint l’atur, la pobresa i les desigualtats” i es queixen que les reformes laborals han devaluat les condicions laborals dels treballadors.

Entre els representants polítics hi havia el líder municipal del PSC, Jaume Collboni, que ha criticat la reforma laboral aprovada pel Partit Popular perquè assegura que ha destruït molts dels drets que tenien els treballadors i perquè no afavoreix la negociació entre empresa i treballadors. En aquest sentit, Collboni ha reivindicat que la “recuperació econòmica” es noti també en els salaris dels treballadors.

 

Per la seva banda, la Comissió General de Treballadors ha reunit uns 300 manifestants sota el lema “Lluitem. Guanyem”, en una marxa que ha arrencat a les 11 h a la cantonada de via Laietana amb Jaume I. El sindicat denuncia en un escrit que els treballadors han sofert “immenses agressions laborals” que han augmentat “fins a límits insuportables l’explotació de a majoria social”.

Una de les imatges d’aquesta protesta és la dels socorristes de les platges de Barcelona, que han aprofitat l’ocasió per fer-se sentir i reivindicar la situació d’estancament laboral que viu el col·lectiu. Els treballadors demanen mantenir les condicions laborals amb la nova empresa que, des de fa unes setmanes, s’encarrega de la seguretat a les costes barcelonines.

La Unió Sindical Obrera de Catalunya ha congregat uns 300 manifestants al migdia a la plaça de la Universitat amb el lema “És el teu dia, són els teus drets”. Per la seva banda, l’organització juvenil Arran ha concentrat a més d’un centenar de persones al Portal de l’Àngel per denunciar que “la Unió Europea ens condemna a la precarietat”. A la concentració també s’hi ha sumat la Coordinadora Obrera Sindical. Igualment, les organitzacions Bloc Llibertari, la Marxa de la Dignitat i la Coordinadora Obrera Sindical han convocat mobilitzacions a la tarda que s’espera que conflueixin a les 19 h a la plaça de Catalunya.