“No ens volem comprometre en obres faròniques, les volem fer factibles”, ha sentenciat Janet Sanz. La tinenta d’alcalde d’Urbanisme ha dit que el govern vol desenvolupar el projecte de cobriment de la ronda de Dalt a Horta-Guinardó “basant-se en dues premisses: consens polític i ciutadà i la viabilitat del projecte”. Sanz ha afegit que “el govern no vol ensenyar dibuixos sense comprovar la viabilitat”. La responsable d’Urbanisme ha admès que han tardat a convocar la comissió de seguiment, però ha recriminat al govern anterior de CiU que no fes res fins a finals de mandat.

Els partits de l’oposició han coincidit a qualificar de “reivindicació històrica veïnal” el cobriment de la ronda. La regidora de CiU Maite Fandos ha retret a Sanz que “si el problema és pressupostari, no facin el tramvia per la Diagonal”. Fandos ha recordat també que el cobriment de la ronda de Dalt ha estat la proposta ciutadana més votada en el procés participatiu del PAM. Des de Ciutadans, Santiago Alonso ha demanat que aquestes obres s’apartin del “mercadeig polític” i que es tirin endavant perquè “és una reivindicació justa”.

El portaveu del Grup Municipal d’ERC, Jordi Coronas, ha dit que més enllà de tapar la ronda, la clau és “com es dinamitza la zona com a eix cívic”.  Coronas ha retret a Janet Sanz que fins ara no hagi demostrat que vol tirar endavant el projecte. “Comprometi’s o al final serà la tinenta d’alcalde del no perquè no ho vull fer”, ha etzibat. El regidor del PSC Daniel Mòdol ha dit que els 15 milions d’euros que els socialistes han inclòs a la modificació pressupostària serviran per cobrir la ronda “sí o sí”. “No es tracta de competir, si hi ha consens, fantàstic”, ha dit.

El president del Grup Municipal del PP, Alberto Fernández Díaz, ha dit que “cal accelerar el procés i concretar les fases”, i ha reclamat a Sanz el calendari d’actuació. “Si vam cobrir la ronda del Mig, per què ara hem de descartar aquesta assignatura pendent?”, ha qüestionat. Des de la CUP Capgirem Barcelona, María José Lecha ha afirmat que “cal corregir els greuges del 92” i cobrir la ronda. “És un projecte complex, car, però la salut de les persones afectades és prioritària”, ha sentenciat.

El debat en el plenari ha estat seguit des de la tribuna de convidats per diversos representants de les entitats veïnals properes a la ronda de Dalt al seu pas per Horta-Guinardó. Han lluït samarretes reivindicatives que el regidor Daniel Mòdol ha mostrat en una de les intervencions. El cobriment de la ronda ha tensat les relacions entre les entitats veïnals i el govern després que en una reunió, la setmana passada, l’executiu els anunciés que no preveu el cobriment de tot el tram sinó que aposta per fer-hi diverses actuacions per fer viable el projecte.

Tot i que tota l’oposició ha votat la proposició de CiU, no han faltat picabaralles, com aquesta entre Mòdol i Fandos: