SALVADOR MAÑOSAS, Associació de Veïns Palmera de Sant Martí “Hi ha una zona infantil que està feta des del mes de desembre, avui plou però demà estarà gairebé igual que ara, és un problema congènit de la plaça, té molts sots i aquests desnivells el que provoca és que quatre gotes que cauen sempre està amb bassals.” Els veïns expliquen que el terra de la plaça de la Palmera no drena bé i s’inunda quan plou. Especialment a les parts de sauló. Aquest és només un dels aspectes pels que consideren que s’hauria de reformar. La supressió de les barreres arquitectòniques i el mobiliari urbà desfasat en són d’altres. Reclamen, a més, que es posin en valor els elements d’interès que hi ha. Per exemple, la xemeneia i la palmera que dóna nom a l’espai. Es van conservar de l’antiga fàbrica de bidons que hi havia abans. També el focus mòbil de grans dimensions o el mur ondulant, que és una obra d’art de l’escultor nord-americà Richard Serra. Tot això, però, consideren que és poc conegut. “Seria convenient que es posessin cartells explicatius explicant el significat de la plaça i la procedència de la plaça.” L’objectiu és dinamitzar aquest espai verd ubicat en un sector densament poblat entre la Gran Via, la rambla de Guipúscoa, la rambla de Prim i el carrer de Cantàbria. Calculen que hi viuen unes set mil persones que es podrien aprofitar, per exemple, dels concerts que preveuen organitzar a l’estiu en aquesta glorieta. “La plaça de la Palmera s’ha de dinamitzar i les entitats del barri la volem dinamitzar i potenciar-la.” Han fet arribar aquestes peticions a l’Ajuntament que, de moment, hi està fent petites intervencions. Ha renovat les àrees de joc infantil i avui, precisament, ha instal·lat les taules de ping-pong que feia temps que reclamaven.

La plaça de la Palmera és un espai verd ubicat en una zona densament poblada. Els veïns denuncien que hi ha problemes de drenatge els dies de pluja, que el mobiliari urbà està desfasat i que hi ha barreres arquitectòniques i àrees desaprofitades. Tot i que darrerament el consistori ha començat a fer-hi actuacions, com renovar les àrees de joc infantil, pintar-ne el mur o instal·lar-hi les taules de ping-pong que l’associació de veïns feia temps que reclamava, de moment no s’ha previst encara fer la reforma integral de l’espai que demanen els que viuen a la zona.

Reformes a banda, una altra reivindicació és que se’n faci un manteniment millor i adverteixen, a més, que s’hauria de posar al dia l’enllumenat i el mobiliari urbà, especialment els bancs, que denuncien que són antics i incòmodes per a la gent gran.

Senyalitzar els punts d’interès

On ara hi ha la plaça de la Palmera de Sant Martí hi havia una fàbrica, l’anomenada Bidons Ballesta, de la qual es conserva una de les xemeneies i una de les palmeres de l’antic recinte fabril. De fet, tot i que l’arbre és, segons els veïns, l’emblema de l’espai i el que li dóna nom, denuncien que sobre el terreny no n’hi ha cap referència, com tampoc cap explicació de l’obra d’art urbà ubicada al centre de l’espai, un doble mur ondulant de color blanc de l’escultor nord-americà Richard Serra. Entre els elements a senyalitzar, l’associació de veïns també vol que s’hi incloguin un fanal mòbil i de grans dimensions o una petita glorieta que hi ha en un dels extrems de la zona verda.

La plaça de la Palmera ocupa tota una illa de cases entre la Gran Via de les Corts Catalanes, la rambla de Guipúscoa, la rambla de Prim i el carrer de Cantàbria. Els veïns asseguren que és un lloc important per al barri l’espai verd que, calculen, utilitzen les aproximadament 7.000 persones que viuen als entorns. És el punt de trobada on se celebren actes com la Festa Major i per això estan preparant un projecte per dinamitzar-lo. Plantegen, per exemple, fer-hi concerts a l’estiu i acollir-hi activitats de les Festes de la Mercè.