Passat el període d'incubació del norovirus, d'entre 12 i 48 hores, i sense que s'hagi registrat cap nou infectat, la Generalitat considera que ja es pot donar per tancat el brot de gastroenteritis. Ara falta determinar-ne l'origen. El Departament de Salut assegura que l'aigua es va contaminar fora del territori català en el procés d'embotellament. Queda pràcticament descartat que el virus es trobés a la font. JOAN GUIX, secretari de salut pública del Departament de Salut "És altament poc probable que es produís al manantial. El més probable és que es produís en el procés d'envasat. Aquesta mateixa empresa produeix línies diverses de productes i no tenim notícia de casos associats a aquest brot en altre tipus d'envasos." És el primer cop que un norovirus contamina aigua envasada. És un virus que es transmet a través de la femta humana. És molt contagiós i una persona malalta pot infectar aigua i aliments si els toca amb les mans brutes de restes d'excrements. ALBERT BOSCH, catedràtic de biologia molecular de la UB "Són excretats per un individu que pateix gastroenteritis i, d'alguna manera, aquests virus van a parar a aigua o aliments. I després són ingerits." ANTONI TRILLA, cap d'epidemiologia de l'Hospital Clínic "És un virus molt petit que causa molts dels casos, gairebé la meitat del que anomenem infecció alimentària o gastroenteritis infecciosa. És molt estès i es contagia amb molta facilitat." El brot ha afectat més de 4.100 persones de manera lleu, només sis van haver de ser ingressades i totes ja han estat donades d'alta.

Joan Guix, secretari de l’Agència de Salut Pública, ha confirmat aquest dilluns que l’aigua embotellada Eden, procedent de la Font d’Arinsal, va causar el brot de gastroenteritis que ha afectat un total de 4.136 persones. El Departament l’atribueix a la presència de restes fecals humanes. El norovirus, que és l’organisme que s’ha trobat en els anàlisis, és molt comú en les gastroenteritis i es transmet per contacte de les femtes amb el menjar o el beure (per exemple, per falta de mesures d’higiene). La Generalitat considera, però, que és l‘administració d’Andorra qui ha de donar-ne explicacions -quan tinguin els resultats- dels detalls. Tot i això sospiten que la contaminació es va produir en el procés d’embotellament de l’aigua a l’empresa andorrana.

És el primer cop que es troba aquest tipus de virus en aigua envasada, malgrat que Guix també ha donat per conclòs el brot, ja que no ha aparegut cap nou cas durant el cap de setmana i aquest tipus de virus s’incuba durant un període d’entre 12 i 48 hores. Guix també ha avançat que l’ASPC no s’ha plantejat imposar cap tipus de sanció perquè no han detectat cap alteració de la normativa en territori català.

Antoni Trilla, cap d’Epidemiologia de l’Hospital Clínic, explica que el norovirus pot sobreviure molt de temps a l’aigua, setmanes i fins i tot mesos, un fet que pot complicar la investigació. Afegeix que les transmissions d’aquests organismes són evitables rentant-se molt bé les mans, una condició molt important per als manipuladors d’aliments.