És una imatge de la Rambla molt diferent a la que estem acostumats en diumenge: terrasses despoblades i les cadires plegades. El motiu, la vaga que han impulsat una part important de restauradors d'aquest passeig que volen visibilitzar així la seva oposició a la nova ordenació de terrasses. Una acció que perjudica la facturació del dia, però que consideren necessària. ANTONIO RAMOS, president de l'Associació d'Hosteleria de la Rambla del Poblenou "Que la gente vea que podría ser una rambla sin terrazas." La rambla suma 56 terrasses amb més de 460 taules i 1.800 cadires autoritzades i la nova ordenació preveu eliminar-ne una tercera part. La majoria de negocis creuen que si la mesura tira endavant, no els sortiran els números, i que hauran d'acomiadar part del personal o traspassar el local. Per això s'han mobilitzat i també han iniciat una recollida de signatures. De moment n'han aconseguit més de 4 mil. TERE MORENO, propietària de l'Orxateria El Tío Che "Nosaltres som els primers que hi hagi un control, volem posar de la nostra part pq vagi bé, nascuts, som els primenrs que volem que xiòa funcioni i funcioni bé." Però no tothom s'ha sumat a la protesta perquè no tots els restauradors s'oposen a la nova regulació. És el cas del propietari d'aquest negoci que va obrir ara fa dos anys i a qui fins ara han denegat el permís de terrassa per manca d'espai. Es queixa que la seva façana està ocupada per la terrassa del local del costat, i que el retard en l'aprovació de la nova ordenació el perjudica. SOUBHI ALTAKI, propietari del restaurant Caliu del Poblenou "Una persona que 5 o 6 taules va fent, que tinc 0 taules es molt dificil d'aguantar". Entre els veïns també hi ha opinions enfrontades. "És díficil regular, però s'ha de regular. Els veïns tenim dret a passejar per la rambla." "Les terrasses donen vida al barri, és una rambla prou ampla perquè els veïns puguin passejar." "Hi ha unes ratlles a terra, eprò quan les terrases estan en marxa les cadires i taula estan fora." "Que s'ha de regular bé, però també dóna vida a la rambla." La jornada de vaga avui és la primera de les mobilitzacions, però els restauradors asseguren que n'hi haurà més.

Fa poc més d’una setmana, els bars i restaurants de la zona van iniciar una campanya contra l’aplicació de l’ordenança de terrasses que vol fer el Districte de Sant Martí a la rambla del Poblenou i van penjar cartells de “Local en traspàs” als vidres dels establiments. Durant els darrers dies hi han anat afegint més cartells de protesta i d’agraïment als veïns que els donen suport. Aquest diumenge han fet un pas més i han fet una vaga de terrasses, que ha consistit a col·locar-hi les taules sense cadires. Durant la protesta, els comerciants han aprofitat per recollir signatures: ja en tenen més de 4.000 contra la mesura del consistori, que presentaran els propers dies al districte.

La mobilització ha rebut el suport de la majoria d’hostalers, però no de tots. Els locals històrics com El Tío Che són els que acumulen més taules i es queixen que l’ordenança els obligaria a treure tantes taules que el seu negoci esdevindria inviable. Des de l’Associació d’Hosteleria de la Rambla del Poblenou, que aplega una trentena d’establiments com aquest, insisteixen que amb una reducció massa dràstica del nombre de taules no els sortiran els números i hauran d’acomiadar part del personal o bé directament traspassar el local.

En canvi, els negocis més recents, amb llicència per a moltes menys taules, creuen que la nova norma és positiva. Diuen que homogeneïtzarà tots els establiments i, per tant, tots tindran les mateixes oportunitats de negoci. És el cas del propietari del restaurant Caliu del Poblenou, que va obrir al juny de 2014 i dos anys després encara no ha aconseguit llicència de terrassa, per manca d’espai. Aquest empresari es queixa que la terrassa del local del costat ocupa la seva façana i que el retard en l’aprovació de la nova ordenació el perjudica.

Concretament, l’Ajuntament vol reduir de 387 a 258 les taules que hi ha a la rambla del Poblenou per sota del carrer de Pere IV, fins al de Fernando Poo, tenint en compte les dels xamfrans. La idea és que no hi hagi més de 40 taules per cada 100 metres de rambla i, per a això, cal treure’n una tercera part.

Diversitat d’opinions també entre els veïns

El debat sobre si cal o no reduir el nombre de terrasses al passeig aixeca passions entre els habitants del barri. N’hi ha que consideren que les terrasses generen activitat econòmica i donen vitalitat a la zona, per això es mostren contraris a treure taules i cadires. D’altres, en canvi, creuen que una millor ordenació d’aquesta activitat permetria compatibilitzar-la millor amb l’activitat de ciclistes i vianants, i asseguren que en dies com avui els habitants del Poblenou tornen a recuperar l’espai per al passeig. A tots els ha sorprès la imatge de les terrasses recollides, en un diumenge de primavera inusualment tranquil,  que avui ha deixat molts sense el vermut a la fresca.