Viuen pendents dels telèfons mòbils esperant notícies d'amics i familiars. Són equatorians que resideixen a Barcelona i que, tot i estar lluny del terratrèmol que ha sacsejat el seu país, la tragèdia els ha agafat per sorpresa, de matinada, i també els ha tocat de ben aprop. JUAN TORRES president Federación Associaciones Ecuatorianos "La mayor parte de nosotros estábamos dormidos y comenzaron a sonar los móbiles y lógico, cuando suena de madrugada una llamada así uno salta de la cama, algo pasa. Comenzamos a informarnos entre nosotros mismos. Hay algunos compañeros de la asociación y en mi caso también tengo algunos primos heridos." Internet també està sent una eina fonamental perquè la comunitat equatoriana a Barcelona estigui informada. Les notícies de la premsa del país arriben amb comptagotes. Cada nova trucada que reben genera frustració entre els qui viuen la tragèdia des de l'estranger i els qui tenen familiars entre les víctimes. LUÍS VILLACRES presidente Jóvenes ecuatorianos en Catalunya "La noticia afecta en primer grado porque hay gente muy cercana, familiares, familiares directos de personas muy allegadas a mi persona. Eso da mucha angustia y sobre todo sentirte atado de pies y manos porque no sabes cómo ayudar en ese momento." Hi ha una quarantena d'associacions de l'Equador a Catalunya que ja de manera espontània han començat a recollir roba, mantes i tota mena de material que pot ser útil a les zones més afectades pel terratrèmol.

Olivo ha confirmat que al consolat no deixen de rebre peticions de ciutadans equatorians residents aquí, preocupats pels seus familiars. El balanç oficial de víctimes del pitjor terratrèmol que ha patit el país en els darrers 35 anys és de 272 morts i més de 2.000 ferits, segons ha confirmat el president equatorià Rafael Correa. Per ara no hi ha constància, però, de víctimes vinculades a equatorians que viuen a Barcelona, uns 8.000. Molts provenen de la regió de Guayaquil, molt propera a l’epicentre del sinistre. El cònsol ha fet una crida a la calma i recorda als seus compatriotes que està a la seva disposició per atendre qualsevol cosa que necessitin.

El terratrèmol ha destrossat grans infraestructures, com ponts i carreteres, fet que complica encara més les tasques de rescat. El Govern equatorià ha decretat l’estat d’excepció a tot el país i l’estat d’emergència a les regions més afectades. La policia i l’exèrcit han desplegat 13.000 efectius per rescatar les víctimes i diverses ONG han activat ja els mecanismes per fer-hi arribar ajuda internacional.