Els barcelonins han legitimitat Maria Assumpció Vilà i Planas com a síndica de greuges, després de sis anys al capdavant de la institució. Tot i això, la candidata s’ha batut en duel amb David Bondia, que també s’ha endut gran part dels vots. Finalment, però, Vilà ha estat la guanyadora d’entre els cinc candidats que s’han presentat a les eleccions a la Sindicatura de Greuges.

Les votacions s’han fet per via telemàtica i els ciutadans han pogut consultar el programa de cada candidat a través del web que va obrir l’Ajuntament. Tot i que el resultat final ha donat la victòria a l’actual síndica, Ada Colau té ara l’última paraula. L’Ajuntament ha de valorar els resultats del procés participatiu i proposar un nom per ocupar el lloc de síndic de greuges, un nomenament que haurà d’obtenir el suport de dues terceres parts del plenari. La previsió és aprovar la nova candidatura a l’estiu.

A banda de Maria Assumpció Vilà i David Bondia, la resta de candidats eren Àngel Miret i Serra, que ha obtingut 1.376 vots, Mercè Molina García amb 210 suports i, en darrera posició, Miquel Nadal Borràs, amb 108 vots. Els cinc candidats es van veure les cares en un debat a BTV, en què tots van demanar més pressupost per difondre la figura de la Sindicatura de Greuges entre la ciutadania. Van assegurar que el desconeixement de la institució és una conseqüència de la manca de recursos.

Vilà i Bondia, els més votats

Maria Assumpció Vilà és síndica de greuges des de 2010. Va estudiar secretariat i gestió d’empreses a l’Escola d’Alts Estudis Mercantils de Barcelona. Amb anterioritat va ser gerent de la Fundació Oncolliga d’ajuda oncològica (2002-2010), de la qual és cofundadora.

David Bondia és doctor en dret internacional públic i relacions internacionals de la Universitat de Barcelona. Professor de graus, màsters i diverses universitats de tot el món, també és membre actiu d’associacions i moviments socials en defensa dels drets humans, la pau i la justícia global.

Procés de votació

Les entitats socials i veïnals van proposar al consistori els perfils dels cinc candidats que, posteriorment, han pogut votar els ciutadans empadronats a la ciutat. El procés participatiu va arrencar el 16 de març i s’ha allargat durant un mes. Es va tancar ahir a la mitjanit. A través del web habilitat per l’Ajuntament, els barcelonins han accedit al perfil de l’aspirant desitjat i han clicat en una icona per donar-li suport. Per votar, era necessari omplir un formulari amb el DNI, l’adreça electrònica, el codi postal del domicili i la data de naixement. En total, s’hi han registrat 6.747 aportacions.