GERARDO PISARELLO, primer tinent d'alcalde "Obeint aquest mandat pres per una àmplia majoria de la representació dels i les barcelonines, proposarem als propers consells de districte de l'Eixample i de Gràcia recuperar al nomenclàtor oficial el nom popular de la confluència de la Diagonal i el passeig de Gràcia, la plaça que sempre s'ha conegut popularment com del Cinc d'Oros."

La ponència del nomenclàtor de carrers va aprovar ahir el canvi de nom de la confluència entre la Diagonal i el passeig de Gràcia. Ara la proposta es debatrà amb les entitats i veïns de Gràcia i l’Eixample, i els plenaris dels dos districtes hi hauran d’estar d’acord. És un pas més per tirar endavant amb la proposició aprovada el setembre passat per la Comissió de Drets Socials, Cultura i Esports a instàncies d’ERC, per treure fins a una dotzena de referències borbòniques del nomenclàtor de la ciutat. Segons Pisarello, es tracta de corregir-hi el desequilibri entre la representació monàrquica i moltes altres “memòries oblidades” en els noms dels carrers de Barcelona.

El ple municipal haurà d’acabar aprovant o no el canvi de nom de la plaça de Joan Carles I. Fora de Barcelona en Comú, altres grups polítics ja han començat a posicionar-se al respecte. Els líders de Ciutadans i del PP al consistori, Carina Mejías i Alberto Fernández Díaz, acusen el govern d’Ada Colau de “fer política amb el nomenclàtor”. El líder dels socialistes, Jaume Collboni, ja ha tuitejat que Joan Carles I hauria de seguir present al nomenclàtor de la ciutat.

Feia anys que diverses veus reclamaven el canvi de nom de la plaça de Joan Carles I: fa quatre anys, mig centenar de personalitats van impulsar un manifest perquè es convertís en la plaça de la República Catalana. Poc després, el districte de Gràcia va aprovar una proposta d’ICV-EUiA perquè el lloc recuperés el nom amb què es va conèixer popularment a principis del segle XX.

Llavors, tot i que l’Ajuntament va dedicar la plaça a Francesc Pi i Margall, barceloní que havia estat president de la Primera República, la gent va començar a anomenar-la “del cinc d’oros” perquè aquesta era la imatge que s’hi veia des de dalt: un escenari rodó al mig on després es col·locaria l’estàtua a Pi i Margall i quatre voreres també rodones als quatre cantons on es van posar els fanals monumentals dissenyats per l’arquitecte municipal Pere Falqués.

#TenimRepública

En l’any del 85è aniversari de la proclamació de la Segona República Espanyola, l’Ajuntament s’ha bolcat amb aquesta commemoració organitzant activitats a bona part dels districtes de la ciutat, a més d’aquest acte central d’avui al Saló de Cent en què Francesc Vilanova, professor d’història contemporània a la UAB i director de l’Arxiu de la Fundació Carles Pi i Sunyer, ha pronunciat la conferència ‘Carles Pi i Sunyer: memòria i elogi de Barcelona i el 14 d’abril’.

L’alcaldessa, Ada Colau, ha llegit un fragment de ‘La plaça del Diamant’ de Mercè Rodoreda per evocar “l’aire d’aquell dia” en què es va proclamar la república i recordar que “mai més fins ara no ha tornat a bufar a la ciutat”. Per Colau, el que es va viure el 14 d’abril de 1931 és “l’únic procés constituent amb protagonisme popular que hem viscut durant tot el segle XX”. Gerardo Pisarello l’ha comparat amb els “aires de renovació” que bufen actualment a les institucions com l’Ajuntament de Barcelona: “hem de recordar les memòries plurals del 14 d’abril i celebrar totes les repúbliques passades i les que han de venir”, ha dit.

El comissionat de Memòria Històrica, Ricard Vinyes, ha dit que “fer memòria és triar el que volem recordar” i també “qui són els dirigents que volem fer servir com a exemple a seguir”, entre els quals ha destacat la figura de Carles Pi i Sunyer.

L’actuació musical de la Federació de Cors d’en Clavé, a la plaça de Sant Jaume, ha posat el punt final a l’acte d’avui. Però la celebració del dia de la República a Barcelona, amb el lema #TenimRepública, continua aquest divendres amb un acte a la seu del districte de Nou Barris. Dissabte tindrà lloc l’acte als jardinets de Salvador Espriu on s’iniciarà el canvi de nom de la veïna plaça de Joan Carles I. I diumenge al matí, novament a Nou Baris, una gran festa amb cercavila, música i teatre servirà per celebrar el canvi de nom de la plaça de Llucmajor per plaça de la República.