Són la Jana i el Llop. Dos gossos de la Vila de Gràcia que, segons els veterinaris, van morir enverinats. Els fets van passar el 15 de març a la plaça d'en Joanic mentre passejaven. Tot apunta que van llepar una substància que els va intoxicar. A més d'aquests dos casos, també hi ha confirmada la mort d'un tercer gos a la mateixa plaça. Tot i que les primeres analítiques confirmen que tots tres van morir per verí, els veïns estan esperant els resultats dels informes toxicològics. Quan tinguin els documents, presentaran denúncia als Mossos d'Esquadra. MONTSERRAT ESPINÀS, presidenta de l'AV Vila de Gràcia amb Gossets "Tenim un problema greu. Aquesta persona no és conscient que si ens posa un producte altament tòxic ens pot enverinar un nen, ens pot enverinar una criatura"." Mentrestant, per fer-ne difusió, estant penjant aquests cartells informatius al barri. Són molt similars als que es van veure a finals de gener a la Vila Olímpica, on també van morir tres gossos per enverinament. Per això, al febrer el Col·legi de Veterinaris va enviar aquesta circular en què recomanen a tots els centres que facilitin als propietaris de l'animal l'informe mèdic perquè el puguin adjuntar en la denúncia. Segons el Col·legi, l'enverinament d'animals a la via pública és una qüestió cíclica i la detecció precoç és molt difícil. MARIA PIFARRÉ, veterinària del Col·legi de Veterinaris de Barcelona "L'única prevenció seria no deslligar-lo i que l'animal vagi sempre al nostre costat. L'única possibiltiat de salvar-se que té l'animal és arribar al més aviat possible al veterinari abans que presenti els símptomes més greus." Les xarxes es fan ressò de molts casos. Fins i tot, ho denuncia la Policia Nacional amb aquest tuit i amb una fotografia d'unes mandonguilles enverinades en un parc de Valladolid.

Segons els veïns, els fets van passar el 15 i 16 de març a la plaça d’en Joanic. Com cada dia en el parc hi passegen gossos però en aquesta ocasió, segons la presidenta de l’Associació de Veïns de la Vila de Gràcia amb Gossets, Montserrat Espinàs, dos dels animals haurien llepat alguna substància tòxica que els va matar. L’endemà, el dia 16, es va produir la mort d’un tercer gos a la mateixa plaça d’en Joanic.

Segons els veterinaris que van atendre els gossos, van morir per enverinament. Ho confirmen les primeres anàlisis, tot i que ara els propietaris dels animals estan esperant els informes toxicològics que determinaran quin tipus de verí van ingerir. Quan rebin els documents, l’Associació de Veïns de la Vila de Gràcia amb Gossets presentarà denúncia als Mossos d’Esquadra.

No és un cas aïllat

La mort dels tres gossos a la Vila de Gràcia no és l’únic cas que s’ha registrat fins ara a la ciutat de Barcelona. A finals de gener, també van perdre la vida tres gossos a la Vila Olímpica.Per això al febrer el Col·legi Oficial de Veterinaris de Barcelona (COVB) va enviar a tots els centres col·legiats un comunicat en què els recomana que “que si detecten i tracten nous casos facilitin l’informe mèdic consegüent al client per tal que aquest el pugui adjuntar a la denúncia pertinent a la Guàrdia Urbana”.

L’enverinament, una qüestió cíclica

Segons Maria Pifarré, veterinària col·legiada al Col·legi d’Advocats de Barcelona, l’enverinament d’animals a la via pública és una qüestió cíclica i la detecció precoç és molt difícil. Pifarré assegura que “l’única prevenció seria no deslligar el gos i que vagi sempre al nostre costat”. També alerta que en cas d’intoxicació, és molt important arribar al més aviat possible al centre veterinari.