Dory Stonheimer, una barcelonina nascuda el 1945, va decidir explicar la història de la seva família quan els secrets tan ben protegits pels seus pares en vida van arribar a les seves mans. DORY STONHEIMER, escriptora “L’any 2002 quan va morir la meva mare, vaig trobar set caixes, amb la qual cosa vaig conèixer tot el que havia passat durant aquells anys terribles des de 1933 fins a 1945. Hi havia més de 1.000 cartes” Els pares de la Dory no van destruir els documents. El seu pare els va anar desant curosament al llarg dels anys, com un testimoni del patiment dels seus, un llegat que no seria fàcil de pair. DORY STONHEIMER, escriptora “Jo quan vaig descobrir les set caixes va ser un xoc, va ser un xoc veure tot el que havia passat amb la família. El que havia succeït a la meva família havia succeït a milers de famílies a Europa, tenia l’oportunitat de donar a conèixer el que havien sigut aquests anys que a la nostra generació, teníem molt poc coneixement.” Dory Stonheimer va decidir trencar el silenci i explicar la seva història. Uns fets molt relacionats amb l’Eixample. Balmes, Muntaner, Consell de Cent... són els itineraris que es van succeint en el llibre. Els avis hi havien obert una fàbrica de porcellana, la fàbrica Lehman, i aquí van enviar els seus fills quan l’antisemitisme va créixer a Alemanya el 1924. Però aquí comença ja una altra història.

Dory Stonheimer va néixer el 1946 i va créixer a la Barcelona del franquisme. Als 18 anys li van explicar que la família venia de jueus però mai li van revelar que els seus pares ho eren i que bona part de la família va ser exterminada durant l’Holocaust. Quan va morir la seva mare, el 2002, va descobrir que el seu pare havia conservat la memòria de la família entre 1933 i 1945, perseguida pel nazisme per les quatre branques, dins de set caixes.

Stonheimer es va sentir amb la responsabilitat de fer pública aquesta història i es va formar com a escriptora i com a investigadora per fer front a les dificultats d’una obra tan complexa, en què es fonen les històries particulars, els amors, els patiments i les angoixes amb la successió de fets històrics.

Barcelona va acollir els seus pares quan fugien de la barbàrie nazi. Primer va arribar el seu pare quan van començar els problemes per als jueus a Alemanya. Va instal·lar-s’hi a mitjan anys 20 per dirigir l’empresa de porcellana que hi tenia la família. L’any 33 va arribar-hi la mare, també fugint, quan Hitler ja havia pujat al poder.

‘Les set caixes’, al Barri&Llibre

‘Les set caixes’ és un dels 73 llibres que es podran “caçar” aquest Sant Jordi amb el joc Barri&Llibre. El 23 d’abril a les 11 h podreu consultar la primera pista del vostre barri al web www.btv.cat/santjordi. Un cop l’encerteu, rebreu una segona pista que us portarà al llibre amagat.